Obrok salata sa tikvicama i brokolijem u prelivu od limuna

Sastojci za 2 tanjira:

  • 250 g kratke paste
  • 2 zucchini tikvice
  • 1 manji brokoli
  • 250 g mešane salate, rukola i matovilac
  • 80 g sirovog indijskog oraha

Za preliv od limuna:

  • 1 limun
  • 1 kašika dižon senfa
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika bagremovog meda
  • so i biber po ukusu

Priprema:

U zagrejanom tiganju istostirajte kratko indijski orah, koliko da porumeni i ostavite da se ohladi.

Tikvice prepolovite po dužini, pa isecite na tanje listove. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, posolite i pobiberite po ukusu i poprskajte sa malo maslinovog ulja, pa stavite u rernu na 160o C da se blago zapeku, oko 10-ak minuta.

Skuvajte pastu u slanoj vodi, procedite višak vode i ostavite je poklopljenu sa strane.
Iskoristite paru iz lonca dok se kuva pasta da obarite brokoli, oko 5 minuta, tek koliko da omekša i odmah ga prelijte hladnom vodom da zadrži lepu zelenu boju.
Za preliv iscedite limun, najbolje u staklenu teglicu sa poklopcem. Dodajte i ostale sastojke, zatvorite teglicu i snažno promućkajte da se sve spoji.

Izvor: Sensa