Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...

Pročitajte još:

Hrono hrana: pita sa sremušem (RECEPT)

Pesto od sremuša: sos uz pastu koji čisti organizam

Sezona ove biljke je proleće, odnosno bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije, nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdraviako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.

Zbog obiljavitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.

Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete apraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorb eili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.

Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:

  • reguliše holesterol i smanjuje pritisak
  • jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
  • pomaže kod čira na želucu i gastritisa
  • čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
  • u obliku kupke neguje kožu
  • pročišćava organizam od toksina
  • smanjuje nadustost
  • poboljšava i čisti organe za varenje

Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:

Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, ili ga sipajte u jogurt ili vodu.

Izvor: Lovesensa