Žene iz Japanapoznate su po vitkoj liniji, egovanoj koži, lepom tenu i bujnoj kosi. Njihova tajna je nalazi se u prirodnom i jednostavnom planu ishrane koji pozitivno utiče na imunitet i zdravlje, ali i održanje željene težine.
Makiko Sano, stručnjak za japansku hranu i kuvarica, u svojoj knjizi "Sushi slim" otkriva koje to navike žena iz japana možemo da primenimo u načinu ishrane i uspešno izgubimo višakkilograma - na zdrav način.
Pročitajte još:
6 pravila u ishrani za zdravlje, imunitet, lepotu i dobru liniju:
1. Jedite sporije - u Japanu se tokom obroka koriste male kašike ili štapići, što pomaže da jedete sporije i na taj način lakše odredie kada ste zaistasiti. Usporeno konzumiranje hrane omogućava vašem mozgu da primeti da se osećate sito i sprečava prejedanje.
2. Manje izgleda kao više - U Japanu se kao obrok servira više jela, ali većina njih je niskokalorična i deluje kao da ste dobili znatno više hrane. Tokom ručka serviraju se tri ili četiri jela, ali supa sadrži izuzetno malo kalorija, a porcija sušija oko 300 kalorija. Pokušajte da servirate i vi glavno jelo uz više manjih porcija salata i jednu porciju supe.
3. Tajni sastojak - Uz masniju i kaloričniju hranu Japanci često jedu nešto kiselo, jer određena ispitivanja pokazuju da sirćetna kiselina može pomoći u bržem sagorevanju masti. Tajni sastojak njihovih jela su kiseli krastavčići koji su prisutni u mnogim obrocima.
4. Dobar doručak, lagana i rana večera - Izbor jela za doručak je kaloričan, to su na primer pirinač, omlet, losos na žaru ili miso supa. Posle 16 časova uglavnom se iz ishrane izbacuju grickalice, aza večeru se najčešće priprema riba i povrće. Većina Japanki nema običaj da jede desert kod kuće.
5. Zeleni čaj - Popijte šolju zelenog čajaumesto užine. Ovaj niskokaloričan napitak dobro deluje na zdravlje i imunitet, detoksikuje organizam, ali podstiče i sagorevanje masnih naslaga.
6. Smanjite mlečne proizvode i meso - Japanci jedu izuzetno malo crvenog mesa, već je njihova ishrana više fokusirana na ribu. Takođe, u njihovoj trafdicionalnoj kuhinji koristi se izuzetno malo mlečnih proizvoda. Crveno meso i mleko su namirnice koje sadrže puno masnoće, pa je važno ponekad ih ograničiti.
7. Povremeni post - Japanske često praktikuju povremeni post koji podrazumeva da jedan dan konzumirate samo vodu, čajeve,sveže voće i povrće i tako pročistite telo od toksina, ali i malo pokrenete metabolizam.
8. Lepota dolazi iznutra - Mnoge Japanke veruju da optimizam, sreća i ljubav prema sebi, imaju puno više udela u lepoti nego kreme protiv bora.
Izvor: Lovesensa
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak