Zdrav i izbalansiran jelovnik je osnovni lek za prevenciji raznih oboljenja. Ipak, postoje namirnice koje su zdrave, ali i one koje su superzdrave.

U ovu drugu grupu spada brokoli poznat kao prirodni iscelitelj. Zašto je brokoli toliko zdrav? Tajna je u jedinjenju sulforafan koje brokoli ima u som sastavu.

Pročitajte još:

Brokoli “mediteraneo”

Veganski recept: čorba od brokolija i crnog luka (POSNO)

Integralna testenina sa prelivom od brokolija

Ovo jedinjenje odlilno je za jačanje imuniteta i uspešno se bori protiv upala u organizmu.

Zbog ovog jedinjenja, konzumiranje brokolija može pomoći kod sledećih tegoba:

  • artritis i problemi sa zglobovima
  • smanjuje rizik od malignih oboljenja
  • pozitivno utiče na srce, krvne sudove i smanjuje pritidak
  • pomaže kod oboljenja bubrega
  • pozitivno utiče na proces lečenja masne jetre

Sulforafan - brojne studije pokazale su da ovo jedinjenje pozitivno smanjuje rizik od razvoja malignih ćelija i smanjuje rizik od raka debelog creva, prostate, dojke i pluća.

Takođe, aktivira proizvodnju enzima koji štite krvne sudove i blokira razvoj reaktivnog kiseonika koji oštećuje ćelije.

Ubrzava metabolizam, detoksikuje telo, pozitivno utiče na zglobove i štiti mišiće od povreda i slabosti. Njegova osnovna uloga je da stimuliše imunitet i bori se protiv upala. Zato se u periodu virusa, gripa i prehlade preporučuje da konzumirate brokoli oko tri puta nedeljno.

Kako biste sačuvali hranljive materije u brokoliju, odnosno maksimalno iskoristili lekovito dejstvo sulforafana, najbolje je da brokoli dinstate na blagoj vatri oko 3 do 5 minuta, ne duže od toga. Ostavite ga da se ohladi, a najbolje je da ga kombinujete sa hranom koja sadrži mikrosinazu. To su rotkvice, gorušičino seme, vasabi, senf, rukola i salata od slatkog kupusa.

Izvor: Lovesensa