Samo 1 namirnica sadrži sulforafan - jedinjenje koje sprečava bolesti! Evo koje povrće treba da jedete 3 puta nedeljno...

Zdrav i izbalansiran jelovnik je osnovni lek za prevenciji raznih oboljenja. Ipak, postoje namirnice koje su zdrave, ali i one koje su superzdrave.
U ovu drugu grupu spada brokoli poznat kao prirodni iscelitelj. Zašto je brokoli toliko zdrav? Tajna je u jedinjenju sulforafan koje brokoli ima u som sastavu.
Pročitajte još:
Veganski recept: čorba od brokolija i crnog luka (POSNO)
Integralna testenina sa prelivom od brokolija
Ovo jedinjenje odlilno je za jačanje imuniteta i uspešno se bori protiv upala u organizmu.
Zbog ovog jedinjenja, konzumiranje brokolija može pomoći kod sledećih tegoba:
- artritis i problemi sa zglobovima
- smanjuje rizik od malignih oboljenja
- pozitivno utiče na srce, krvne sudove i smanjuje pritidak
- pomaže kod oboljenja bubrega
- pozitivno utiče na proces lečenja masne jetre
Sulforafan - brojne studije pokazale su da ovo jedinjenje pozitivno smanjuje rizik od razvoja malignih ćelija i smanjuje rizik od raka debelog creva, prostate, dojke i pluća.
Takođe, aktivira proizvodnju enzima koji štite krvne sudove i blokira razvoj reaktivnog kiseonika koji oštećuje ćelije.
Ubrzava metabolizam, detoksikuje telo, pozitivno utiče na zglobove i štiti mišiće od povreda i slabosti. Njegova osnovna uloga je da stimuliše imunitet i bori se protiv upala. Zato se u periodu virusa, gripa i prehlade preporučuje da konzumirate brokoli oko tri puta nedeljno.
Kako biste sačuvali hranljive materije u brokoliju, odnosno maksimalno iskoristili lekovito dejstvo sulforafana, najbolje je da brokoli dinstate na blagoj vatri oko 3 do 5 minuta, ne duže od toga. Ostavite ga da se ohladi, a najbolje je da ga kombinujete sa hranom koja sadrži mikrosinazu. To su rotkvice, gorušičino seme, vasabi, senf, rukola i salata od slatkog kupusa.
Izvor: Lovesensa