Da li znate šta su adaptogeni? To su biljke koje, kada se uzimaju redovno, mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže u telu i pomoći mu da se bolje nosi sa stresom. Neke, kao što su reishi i ashvagandha, sigurno su najpoznatije, ali postoje i one koje nisu toliko „popularne“ ali su isto tako delotvorne. Ajurvedska biljka sveti bosiljak, naziva se i tulsi i jedna je od njih. Evo koja svojstva on ima:

1. Sveti bosiljak je adaptogen, pomaže našem telu da se nosi sa svakodnevnim stresom tako što normalizuje naš odgovor na stres. Redovnim konzumiranjem telo postaje staloženije i opuštenije. Ako smo stabilni, naše telo se samim tim bolje nosi sa stresom. Pojedine naučne studije su pokazale da bosiljak može potencijalno da se suprotstavi metaboličkom stresu kroz stabilizaciju nivoa glukoze u krvi.

2. Može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Vodite račina ako imate tendenciju za nizak nivo šežera u krvi, bosiljak ga moće dodatno sniziti.

3. Prema nekim sprovedenim studijama sveti bosiljak ima antioksidativna svojstva jer doprinosi zdravlju jetre i povoljno utiče na moždane funkcije. Jedna mala studija je otkrila da su odrasli koji su redovno uzimali ovu biljku tokom 15 dana iskusili povećanje kognitivnih funkcija u poređenju sa učesnicima koji su dobili placebo, iako je potrebno više istraživanja da bi se ova tvrdnja potvrdila.

4. Antibakterijsko i antifungalno dejstvo- zbog toga se sveti bosiljak od davnina koristi za lečenje bolova u stomaku, prehlade i kod gljivičnih infekcija

Sveti bosiljak može se konzumirati u vidu čaja, kroz tinkture, a najbolje je da se, ako već uzimate neku terapiju ili suplemente posavetujete s lekarom ili fitoterapeutom kako biljka, eventualno, ne bi došla u reakciju s nekim sastojkom iz leka. Takođe, ukoliko ste trudni ili pokušavate da ostanete u drugom stanju, konzumiranje bosiljka vam se nikako ne propručuje jer utiče na nivo testosterona.

 Izvor: Sensa