Kinoa- divna pseudožitarica koju nam je piroda darovala i koja ima sjajne efekte po zdravlje organizma.

Najčepće se u ishrani koriste semenke kinoe, ali mogu se jesti i njeni listovi koji su izratito hranljivi. Postoji bela, crvena i crna kinoa, a savršen je dodatak čorbama, salatama, kašama i mnogim drugim jelima.

Semenke knoe su izuzetno bogate proteinima, vlaknima, vitaminima B grupe, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, fosforom i izuzetno vrednim materijama kao što su kvercetin i kaempferol.

Ova supernamirnica je pogodna za mršavljenjejer sadrži brjna vlakna koja pozitivno utiču na sistem organa za varenje, kao i ekdisteron, materiju koja podstiče sagorevanje masnih naslaga. Kinoa je savršena hrana i u procesu detoksikacije jer obiluje brojnim antioksidantima.

Prednost kinoe je što ne sadrži glutern, pa se preporučuje i osobama koje imaju razvijenu netoleranciju na gluten, ali ima i vrlo nizak glikemijski indeks i preporučuje se u ishrani i osobama koje pate od dijabetesa ili imaju insulinsku rezistenciju.

Kinoa je i odlična namirnica za zdravlje srca jer smanjuje nivo lošeg holesterola, samo jedna šoljica kinoe sadrži 15 posto dnevno potrebne količine gvožđa, pa redovan unos ove namirnice može pomoći u prevenciji anemije.

Zbog brojnih vitamina i minerala kinoa je odličan saveznik i za negu lepote, a odličan efekat ima i na elastičnost kože i kvalitet kose.

Kako bismo vas inspirisali da iskoristite kinou u kuhinji, u nastavku vam predlažemo nekoliko recepata sa ovom super pseudožitaricom:

Prolećni kinoa burgeri

Recept za jela bez glutena: kinoa pilav

Veganski recept sa kinoom: zdravo orijentalno jelo sa krastavcem, lukom i cimetom

Veganski recept za ukusan doručak ili večeru: kako se prave mafini od kinoe i barenog povrća (RECEPT)

Punjene pečurke s kinoom (bez glutena)