Kinoa je mala žitarica sa mnogo kvaliteta. Kada jednom počnete da je koristite, nećete moći da prestanete - u salatama, za doručak lagano kuvanu u kokosovom mleku pa posutu grožđicama i seckanim pečenim lešnicima ili u punjenim tikvicama ili tikvama.

Sastojci:

  • 1/2 šolje kinoe, potopljene preko noći ili na nekoliko sati
  • 1/2 šolje špargle isečene na centimetar
  • 1/2 šolje batata ili slatkog krompira, isečenog na kockice
  • 1 avokado*
  • 1 kašika devičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 1/2 kašičice mlevenog semena korijandera
  • 1/2 kašičice slatke paprike
  • 1-2 kašike seckanog svežeg timijan
  • nerafinisana so

*Kada kupujete avokado, odaberite neki meki lagano ga stiskajući šakom a ne prstima, u suprotnom lako dobije modrice. Deci to uvek bude smešno, ali kroz to nauče i da se nežno i pažljivo odnose prema drugovima, životinjama i drugim stvorenjima koji lako dobiju modrice - uključujući i avokado :-)

Potopljenu kinou ocedite, jednom isperite i dodajte vode da ogrezne i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Ostavite je sa strane da se ohladi, dok na pari skuvate šparglu i slatki krompir dok ne omekšaju. Avokado presecite na pola, izvadite semenku, nožem isecite na kockice i kašikom ih izvadite iz kore i sve povrće dodajte kinoi. Na maslinovom ulju lagano ispržite luk dok ne porumeni i karamelizuje se jedno 10 minuta, dodajte mlevene začine, sveži timijan i malo nerafinisane soli ako hranite decu stariju od godinu dana (2g soli na dan je maksimum za decu od godinu dana), sve još minut-dva propržite pa dodajte u posudu sa kinoom i povrćem. Poslužite u lepim staklenim posudama da se sve boje vide.