Da li se često osećate umornoi pospano, teško se budite i imate nedostatakenergije tokom dana?

Povremeni umor i pospanost iz raznih razlogai svakodnevnih obaveza je sasvim normalna stvar. Zato je važno osluškivati svoje telo i pružiti mu odmor koji mu je neophodan.

Pročitajte još:

3 načina da pobedite prolećni umor: evo šta treba da uradite ako patite od nedostatka energije

Prolećni umor se leči hranom: zašto smo umorni i razdražljivi i koje namirnice će pomoći da uživamo u proleću

Ipak, ako je osećaj umora učestalo stanje i ometavaše svakodnevno funkcionisanje, onda je važno da se dublje zagledate u stanje svog organizmai otkrijete šta je to što vam krade energiju.

Sledećih 5 razloga/navika mogu biti odgovorni za stalan osećaj umora:

1. Dehidrirani ste

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. U studijama dehidracija je negativno uticala na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sedeli bez konzumiranja vode. Zaključak je da bez obzira na svoje dnevne aktivnosti, važno je da redovno hidrirate svoj organizam u inesete najmanje 2 litra vode dnevno. Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umera kod oba pola, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

2. Preskačete obroke

Tokom celog dana potrebna nam je energija koju dobijamo iz zdrave hrane bogate hranljivim sastojcima. Ukolikopreskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna oboka i dve užine. Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, semena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbediće vašem telu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora.

3. Gledate u ekran računara ili telefona pred spavanje

Mnogi od nas imaju navikud a pred spavanje proveravaju poštu, čitaju vesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-beloj svetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđennja. Neravnoteža melatonina može uzrokovati nesanicu i osećaj iscrpljenosti.Umesto da se uspavaljujete ekranima, preporučujemo da pred spavanje pročitate nekoliko stranica knjige.

4. Konzumirate hranu koja sadrži puno masti

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova. Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

5. Izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje

Mnogi ljudi misle da će ih čaša alkoholnog napitka pomoći da se lakše naspavate, a efekat je potpuno drugačiji. Kada u našem organizmu ima alkohola, budimo se tokom noći, a ujutru se osećamo umornije. Nekoliko sati pre spavanja uživajte u čaši crnog vina, ali izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje.

Izvor: Lovesensa