Nemate snage, spava vam se, boli vas glava, privlači vas sunce da izađete napolje ali vam se radije ostaje u krevetu? Zvuči poznato, zar ne? Ovo su simptomi prolećnog umora. I ne, ovo nije izmišljno stanje. Od ovoga posebno pate osobe sa niskim krvnim pritiskom, starije osobe, ali i mladi. Mnogi ljudi se samo osećaju bezvoljno. Drugi pate od promena raspoloženja, glavobolje, nedostatka koncentracije, pa čak i nesanice. Kod nekih simptomi traju nekoliko dana, dve nedelje, kod nekoga i duže. Sve zavisi od vašeg organizma.

Koji su uzroci prolećnog umora?

Prelazak iz zime u proleće znači veliku promenu za naše telo jer je spoljna temperatura u prelaznom periodu često nestabilna, što uključuje nagli skok ili nagli pad. Naše telo pre svega mora tome da se prilagodi. Delimično velike fluktuacije temperature dovede do širenja naših krvnih sudova, a to uslovljava malaksalost, umor i iscrpljenost.

Povećanje dnevne svetlosti takođe utiče na naš bioritam, kao i pomeranje vremena. Hormonima je potrebno određeno vreme kako bi se postigao balans u telu i organizam prebacio na „letnji režim“, a dok se to ne desi, moguća je nesanca i uopšte problemi sa spavanjem koji posledično dovode do povećanog umora u toku dana.

Kako možemo da pomognemo telu?

1. Prilagodite se! Ne možemo da menjamo vreme ili godišnja doba, ali možemo da naučimo da se bolje prilagodimo datim uslovima. Izađite napolje, po mogućnosti svakog dana i po svim vremenskim prilikama. Pokušajte da veštački trenirate telo za promenu temperature- koristite saunu ili prilikom tuširanja pustite hladnu vodu.

2. Obogatite ishranu svežim sezonskim voćem i povrćem bogatim vitaminima i mineralima jer će vam oni najbolje pomoći da se nosite s umorom. To se naročito odnosi na vitamin C, kao i na vitamine B grupe (nalaze se u mleku i mlečnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, kao i celim žitaricama, mahunarkama i povrću.

Folna kiselina i vitamin B12 posebno su korisni jer utiču na stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje. Vitamin B12 se nalazi skoro isključivo u hrani životinjskog porekla (meso, mlečni proizvodi, jaja) dok vegani moraju da potraže alternativu- kiseli kupus, određeni proizvodi od soje i algi.

3. Pokušajte da idete u isto vreme u krevet i da se budite u približno isto vreme. Važno je da uhvatite ritam spavanja kako biste se dobro odmorili. Ako se budite u toku noći, ustanite, radite nešto što vam prija pa se vratite u krevet. Potrudite se da obezbedite optimalne uslove za spavanje.

Izvor: Sensa