Nema ništa gore i frustrirajuće nego kada se probudite u toku noći i više ne možete da zaspite. Prevrćete se po krevetu, mučite, gledate na sat, nervirate, a san jednostavno ne dolazi na oči... Evo šta stručnjaci za spavanje savetuju:

Kada se probudite u toku noći, nemojte gledati u sat, posebno ne na telefonu. Ne samo da vas ta izloženost plavom svetlu može duže održati budnim, već u zavisnosti od toga koliko je sati, možda ćete početi da se osećate frustrirano zbog nedovoljno spavanja – a to će izazvati još veću frustraciju. 

Umesto toga, stručnjaci preporučuju da ustanete iz kreveta. Ako vam se mozak aktivira i više ne možete da zaspite, ustanite, sedite na svoje omiljeno mesto u stanu i uradite nešto mirno i opuštajuće. Nikako ne posežite za telefonom. Upalite prigušeno svetlo i čitajte, pišite, meditirajte…

Treba imati na umu da vas ova aktivnost možda neće uspavljivati. Svrha vašeg ustajanja je da shvatite da krevet nije mesto za prevrtanje i mučenje da se zaspi. Naime, što više ležite u krevetu pokušavajući da se naterate da zaspite, to će vaš um više povezati krevet sa tim nedostatkom odmora. Dakle ustali ste da se ne biste prevrtali po krevetu, a ne da biste se uspavali. Vratite se u krevet kada osetite da vam se prispava.

Kako sprečiti ta noćna buđenja?

Probajte da odete u krevet kasnije. Iako zvuči čudno i svi obično savetuju da legnete ranije, ovo može biit dobra strategija ukoliko imate problema da zaspite ili čak i sa ranim jutarnjim buđenjem. Logika je ista- ako se ne osećate pospano, ležanje u krevetu i pokušaj prisile može zapravo pogoršati stvari. Mnoge je bolje da odete u krevet kada ste zaista pospani kako biste se osećali sigurnije u svoju sposobnost da zaspite, Ne samo da ćete verovatno moći brže da zaspite, već ćete verovatno imati i manje buđenja.

Šta još možete da uradite?

Pre spavanja zamračite sobu skroz. Ako vam čak i tračak svetlosti s ulice ulazi u sobu, to može biti nešto što će vas probuditi. Rashladite sobu da bude prijatna za spavanje i puna kiseonika, ugasite električne uređaje.

Zapamtite i ovo:

Buđenje usred noći može biti frustrirajuće, ali nemojte vršiti prevelik pritisak na sebe da odmah zaspite – to može samo pogoršati problem. Zapamtite: ako ne spavate dobro večeras, dobro ćete spavati sutra. A ako ne sutra, sigurno trećeg dana!

Izvor: Sensa