Nesanica je problem koji pogađa ljude različitih dobi- mlađe i one u srednjim godinama najčešće kada su pod stresom, dok se problemi sa spavanjem pojačavaju sa starenjem i u periodu menopauze. Šta je rešenje?

Svoje godine ne možete da promenite, ali možete svoje navike. Za početak, analizirajte svoju ishranu. Koje namirnice najčešće jedete i u koje vreme? Kako se osećate posle jela? Koliko vam treba vremena da zaspite?

Mnoge namirnice koje sadrže dosta proteina i masti zahtevaju mnogo vremena kako bi se svarile, a naročito ako je obrok obilan. To znači da dugo nećete moću da zaspite pa uveče ne bi trebalo da jedete meso i ribu, prženu hranu, začinjena jela koja podižu temperature tela i otežavaju uspavljivanje. Takođe, nisu preporučljivi ni obrađeni ugljeni hidrati u vidu testenina, testa, kolača i slično.

Šta se preporučuje?

Lagana užina pre spavanja može pomoći da postanete pospani, posebno ako hrana sadrži prirodni hormon melatonin koji izaziva san- to može biti nekoliko badema, manja činija žitarica sa obranim mlekom ili jogurtom, porcija blanširanog povrća…

Izvor: Sensa