Maslačak je zlatna biljka, ne smao zbog izgleda cvetova, već i zbog lekovitog dejstva koje poseduje. U narodnoj medicini se koriste skoro svi delovi biljke, a evo kako možete upotrebiti koren za smanjenje šećera i holesterola u krvi!

Koren maslačka najpre deluje kao diuretik i ima blago laksativno dejstvo, odnosno podstiče stolicu i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Najbolje je u lekovite svrrhe koristiti korenje maslačka koji je stariji od dve godine, ali i pre cvetanja - kada se rascveta većina hranljivih sastojaka iz korena usmerena je ka cvetu.

Koren maslačka se najčešće suši, peče i mrvi i tako koristi u lekovite svrhe. njegove blagodeti su to što smanjuje holesterol, bogat je antioksidantima, uništava bakterije, smanjuje rizik od upalnih procesa i dobar je za imunitet.

Lek od korena za maslačka za smanjenje holesterola: Napravite mešavinu od jednakih delova korena maslačka, čička i đumbira. Kašiku mešavine prelikte sa 250 ml vode i kuvajte oko 20 minuta na srednjoj vatri. Kada sklonite sa vatre, u dobijeni čaj dodajte kašičicu plodova gloga i ostavite d aodstoji jođš 10 minuta. procedite čaj i popijte.

Lek za smanjenje šećera: 30 g korena maslačka pomešajte sa 30 g listova borovnoice, 15 g semena komorača i 30 g semena piskavice. Dobijenu mešavinu izmešajte, pa jednu kašiku mešavine prelijte sa 250 ml proključale vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, procedite i pijte dve šoljice čaja dnevno.

Prirodni lekovi nisu zamena za terapiju koju vam je prepisao lekar, već pomažu da poboljšate zdravlje i ojačate organizam. Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje.

Izvor: Sensa