Dok je za neke on običan, dosadan korov, za bolesne ljude veoma je važan lek. Kod maslačka su lekoviti i listovi i koren i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se šta skuplja. Listovi pre cvetanja, a maslačak cveta od marta do maja, koren se vadi u proleće i u jesen, a stabljika u periodu cvetanja. Pri vađenju korenja treba voditi računa da se koren ne iseče da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva-tri dana na suncu. Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja...

Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i gvožđa. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata. Čaj od maslačka deluje kao diuretik jer pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dve šolje čaja.

Eliksir zdravlja: 10 razloga zbog kojih treba da pijemo vodu sa kurkumom...

Njegova delotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom nedeljno pojedete i činiju salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomešati po kašičicu osušenih listova, cvetova i sitno seckanog korena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Čaj zatim procedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dve do tri šoljice čaja dnevno.

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korena koji se iscede. Dve kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mleka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje.

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno. Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Čaj od maslačka

Priprema:

Preko dve kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuvajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite.

Salata od maslačka

Priprema:

Sveže listove maslačka operite, naseckajte i stavite u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi sveže isceđenog limuna.

• Pomaže kod stomačnih problema
• Deluje na oboljenja žuči i jetre
• Ublažava svrab, lišaje i osip
• Deluje kod alergija i čireva
• Pospešuje rad bubrega i želuca
• Snižava nivo lošeg holesterola
• Reguliše neuredan menstrualni ciklus
• Ublažava reumatske tegobe
• Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

Izvor: Blic