Maslačak je izuzetno zdrava i hranljiva biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj i narodnoj medicini. Sadrži vitamine C i A, bogata je organskom kiselinom i mineralima poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Biljka je savrena za prolećno čišćenje krvi i celog organizma, maslačak je kralj detoksikacije. Takođe, deluje i protivupalno, a u lekovite svrhe koriste se cvet, mladi listovi i koren.

Pre cvetanja maslačka, u rano proleće, možete iskoristiti izuzetno lekovite liske maslačka. Najčešće se koriste u salati, a mi vam donosimo recept za sirup koji je sjajan za detoksikaciju i smanjuje rizik od oboljenja.

Naberite pregršt svežih listova mladog maslačka na nezagađenom području, dobro ih isperite, pa stavite u sokovnik u miksajte. Ukoliko nemate sokovnik ili blender, listove možete samleti i u mašini za mlevenje mesa.

Kako bi ukus bio bolji, ali i sirup još zdraviji, dodajte jabuku koju ćete takođe miksati u blenderu, kao i sok od sveže ceđenog limuna.

Sirup od mladih listova maslačaka s euzima pre obroka jednom dnevno, jedna do dve kašike, a deluje tako što pročišćava organizam, reguliše varenje, poboljšava apetit, čuva organe od oštećenja. Može pomoći kod raznih stomačnih tegoba, a skladišti se u tegli koju treba držati zatvorenom na hladnom.

Od listova maslačka uvek možete napraviti salatu koja se savršeno slaže sa mesom ili jelima od povrća, a sveži listovi imaće izvanredan utivaj na organizam!

Izvor: Sensa