Moderan način života prikovao nas je za stolicu. Prosečan čovek danas u sedećem položaju provede više od 10 sati, jer nakon osmočasovnog radnog vremena sedne u auto ili autobus da  dođe do kuće, a onda ponovo sedne da odmori, pogleda seriju ili film. Ove navike ostavljaju velike negativne posledice na zdravlje. Najviše strada naša kičma, koja je oslonac našeg tela, pravilnog držanja, hodanja, svih naših pokreta. 

Bol u leđima može biti akutni i hronični- akutni se javlja iznenada i često ne traje dugo. Najčešće nastaje usled oštećenja- nakon pada, povrede, istezanja... Hronični, s druge strane, traje duže i javlja se postepeno. Opasan je zato što u početku nije jakog intenziteta, pa se naviknemo da živimo s njim i više ga ne primećujemo, a to može da pređe u mnogo značajniji problem.

Ako osećate bolove u leđima, obavezno se javite lekaru kako biste otkrili uzrok bola. Možda je u pitanju povreda, neko degenerativno oboljenje, bolest nekog unutrašnjeg organa ili pak samo nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja. Dok ne ustanovite uzrok svog bola, trudite se da ne dižete teške predmete, nosite udobnu obuću, spavajte na boku, obezbedite kvalitetnu stolicu za sedenje i često ustajte da protegnete noge i istegnete mišiće. Još jedna važna stvar su vežbe za jačanje mišića leđa. Pogledajte u videu ispod nekoliko primera. 

Oslobodite se neprijatnog bola u donjem delu leđa Instagram/nomusclepain_academy

Izvor: Sensa