Zima nije vreme za preterane vežbe i gubljenje previše tečnosti iz tela. Organizam će nam biti više zahvalan ako ga budemo jačali laganim vežbama, poput joge tela i joge lica. Element vode je povezan i sa kostima, pa je stoga zgodno da što više masiramo glavu, vilice, zglobove, kolena i sl. Kada nemamo dovoljno vode u organizmu, kosti su nam žedne i počinju problemi poput osteoporoze.

Takođe je potrebno da sada proverimo šta se dešava sa našim zubima i da ispravimo moguće probleme. Vežbe joge lica su jedan od dobrih alata za stimulaciju žlezda, da luče više pljuvačke, koja predstavlja prirodnu zaštitu pred karijesom.

Kičma je stub života i taoisti kažu da smo stari toliko koliko je održavana naša kičma. Na području kičme i pršljenova može se zadržavati mnogo pritiska i napetosti, pa i neka loša iskustva iz prošlosti, zbog čega je nužno da na tom delu pokrenemo energiju. Ispravljena leđa ne samo da će nam unaprediti zdravlje, nego ćemo i osećati više samopouzdanja.

3 lagane vežbe koje možete da uradite na poslu a oslobodiće vas stresa...

Šakama dobro izmasirajte područje donjih leđa, gde su bubrezi i trtična kost, koja je preko nervnog sistema povezana sa malim mozgom. Zagrevanje ovog dela će pokrenuti cirkulaciju i u kičmi i u mozgu, pa ćemo time sprečiti gubljenje životne energije. Takođe ćemo obnoviti poverenje i ljubav prema sebi. Trtična kost obožava sve kružne pokrete, pa stoga uradimo još jednu vežbu - deset puta kružimo u karličnom pojasu u jednom smeru, pa onda u suprotnom. Vežbajući dnevno ove pokrete, u starosti ćemo zadržati dečju gipkost.

Hladnoća u organizmu je jedan od uzroka pojave bola, zbog čega treba da se trudimo da imamo uvek ugrejana stopala. Zapravo, tamo se nalazi prva tačka na meridijanu bubrega KI-1. Masažom ove tačke ponovo ćemo se povezati sa prirodom i našim koreninama, pa i ojačati bubrege, kosti, kosu i polne organe. Uz pritiskanje tačke udišemo iz stomaka i izdišemo sa lekovitim zvukom za bubrege - čuuuuui.

Tekst: Sensa