Štitnjača ili štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena ima problema sa štitnom žlezdom.

Najčešće bolesti štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad žlezde kada štitnjača proizvodi previše hormona kao i hipotireoza ili usporeni rad štitne žlezde kada štitnjača proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi da izbegavate određenu hranu jer ona može delovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlezde.

Rad žlezde iz raznih razloga može da se poremeti pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada štitne žlezde ili stanju usporenog rada žlezde.

Prirodni napitak od brusnica i đumbira za zdravu štitnu žlezdu i podizanje energije...

Simptomi hipertireoze, odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbegavanjem određene hrane, mada, pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Stoga je dobro savetovati se s lekarom pre nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.

Najčešće bolesti štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače kada štitna žlezda proizvodi previše hormona kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada žlezda proizvodi premalo hormona.

U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbegavate jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.

2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje se lakše vari.

3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih materija od celog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visok glikemički indeks pa može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi.

PageBreak

Preporuke za ishranu kod hipotireoze

Konzumiranjem hrane s nižim glikemičkim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u telu uključujući i hormone štitne žlezde.
Beli hleb, testeninu, peciva i žitne pahuljice zamenite s namirnicama od celog zrna poput smeđeg pirinča, ječma, kinoje, itd.

4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso popu ćuretine ali i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša i grahorice.

5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode ukoliko vas konstantno muče problemi s varenjem, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, zelene salate, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može da utiče na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte soja sos.

3. Hranu koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokule.

Kako i zašto gluten utiče na štitnu žlezdu...

4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

5. Breskve, kruške i jagode voće je koje bi trebalo da izbegavate ili da ga jedete umereno kako biste povećli proizvodnju hormona u telu.

Želite li da pripremite zdrav obrok koji doprinosi normalnom radu najvažnije žlezde u telu, pripremite salatu koja sadrži namirnice dobre za štitnu žlezdu.

Izvor: Zadovoljna