Svi koji dugo sede ili stoje znaju koliko bol u leđima može biti intenzivan. Ponavljaće se pri svakom pokretu, bilo da ležite, sedite ili praktikujete neku aktivnost. Stoga, ako imate ovaj vid problema, a u toku dana dosta vremena provodite sedeći, obavezno radite vežbe za jačanje leđnih mišića, ali i vežbe za opuštanje mišića.

Evo tri predloga:

Trebaće vam samo podloga ili peškir, a bilo bi poželjno i lopta za pilates. Nju možete koristiti za vežbanje, istezanje, a možete i na njoj sedeti.

Lezite preko lopte kao da hoćete da napravite most. Ostanite u tom položaju onoliko koliko vam odgovara. Ako ste u mogućnosti, uradite ovu vežbu istezanja nekoliko puta u toku dana.

Vežbe za bolove u leđima
Shutterstock 


Dok ste oslonjeni kolenima i šakama o pod, uz udah izvijte kičmu nagore, poput mačke koja se narogušila. Budite u tom položaju nekoliko sekundi

Vežbe za bolove u leđima
Shutterstock 

Zatim uz izdah ispravite ispravite kičmu i podignite vrat nagore, poput kobre. Ostanite u položaju nekoliko sekundi, a zatim se vratite na prethodnu. Ponovite sve nekoliko puta, nazimenično udišući i izdišući.

Vežbe za bolove u leđima
Shutterstock 

Izvor: Sensa