Katkad se osećamo kao da nismo baš svoji, kao da glava, srce i telo nisu najbolje povezani. Nemirni smo i fizički se ne osećamo baš najbolje. Tajnu krije živac koji se zove vagus i proteže se od mozga kroz vrat, preko grudnog koša do srca, pa dalje prema stomaku i probavnim organima.

Vagus je najveći živac vegetativnog nervnog sistava koji, zbog dužine i razgranatosti, smatraju vezom između duha i tela. Vagus prosleđuje informacije od mozga ka srcu i stomaku i obrnuto, prima informacije iz tih organa. On je poput centrale, koja sabire sve relevantne informacije iz tela.

Zašto se kozje mleko smatra najzdravijim: evo kako deluje na stres i nervni sistem...

U domenu tog nerva je i opuštanje i obnova. Vagus tako može da uspori frekvenciju srca, podstiče lučenje enzima za probavu, a brine se i za pravilan rad creva. Poremećena funkcija ovog nerva oseća se u celom telu. Neki ga smatraju glavnim borcem protiv brojnih bolesti, drugi nervom saosećanja.

1. Stanite uspravno i leđima se naslonite na zid. Skupite lopatice i otvorite grudni koš. Pogled usmerite napred.

2. Između zida i glave uglavite meku lopticu ili nešto slično tome. Nemojte jako pritiskati.

3. Laganim pokretom glave unazad blago pritisnite lopticu. Glavu pritom ne spuštajte. Vrat i leđa ostaju mirni. Na licu se stvara blagi podbradak.

4. Držite tako pritisnuto 20 do 30 sekundi.

Ovu vežbu radite svaki dan, može i više puta dnevno. Njome utičete na istezanje kratkih mišića potiljka i pritom rasterećujete vagus iz njegovog korena.

Izvor: Sensa klub