Na Istoku, na primer u Indiji, možete videti muškarce, žene i decu kako različite aktivnosti na ulici ili kod kuće obavljaju - u čučnju.

Njima je to najprirodniji položaj tela, koji ne samo da jači noge i otvara kukove, nego ima i brojne druge dobrobiti za njihovo zdravlje.

Pozdrav Mesecu - Chandra Namaskar: naučite sebe miru i blagosti

Položaj čučnja se u drevnoj Indiji primenjivao i kao podsticaj za pražnjenje creva.

To je poza koja izvrsno pomaže kod konstipacije.

Nažalost, ako patite od zatvora, na Zapadu vam nijedan lekar opšte prakse neće preporučiti čučnjeve, koje je prirodno i ništa vas ne košta.

Umesto toga, radije će vam dati laksative ili neke druge štetne lekove.

Navikli smo da sedimo na stolcima, sofama, kauču, dok u položaju čučnja možemo videti samo malu decu.

Kako to da je deci, baš kao i Indijcima, to prirodan položaj tela, a nama nije?

U nastavku saznajte na koje načine jogijski čučanj, koji možete praktikovati umjesto sedenja, pomaže ne samo vašoj probavi nego i vašem celokupnom zdravlju.

Zašto je sedenje štetno

Sedilački način života jedan je od glavnih uzroka hroničnog zatvora.

Naime, dugotrajnim sedenjem na kauču ili stolcu mišići zadnjice i anusa postaju sve slabiji, probava se usporava, creva postaju troma i pasivna te se stvaraju preduslovi za nastanak bolnih i neugodnih hemoroida.

Upravo su na Zapadu konstipacija i hemoroidi glavne boljke koje muče većinu ljudi, dok u Indiji, gdje se praktikuje čučanj, takvih problema gotovo da i nema.

Onog trenutka kad smo uveli praksu dugotrajnog sedenja počeli smo gubiti snagu u nogama i trbušnim mišićima te fleksibilnost u zglobovima, listovima i kukovima.

A svi su ti elementi izuzetno bitni za zdravlje i vitalnost celog našeg organizma.

PageBreak

Čučanj za zdravlje stomaka i crevne flore

Zato, kako biste sprečili zdravstvene tegobe, što češće praktikujte - čučnjeve.

U malasani su creva u takvom položaju da je izbacivanje njihova sadržaja olakšano.

Izvođenjem jogijskog čučnja dodatno aktivirate apana vayu energiju. To je energija koja struji vašim telom - prema dole, a to znači da ima ulogu eliminacije otpadnih stvari iz vašeg organizma.

Izuzetno je zdravo čak i obavljati nuždu u položaju čučnja, jer to smanjuje napetost, naprezanje i pritisak u anusu te okolnim venama.

Smanjenjem naprezanja smanjićete i rizik od nastanka hemoroida, ali i ublažiti stanje već postojećih ako ih imate.

Čučanj pomaže radu creva na višenačina:

9 joga asana za opuštanje mišića: ponesite gipkost i vedrinu

U ovom položaju težina celog gornjeg dela tela je na stopalima, pri čemu torzom pritišćete bedra. Na taj način prirodno se stvara pritisak u debelom crevu te se uz pomoć gravitacije podstiče eliminacija otpadnih stvari iz creva.

U crevima, tačnije na spoju tankog i debelog creva, postoji tzv. ileocekalni ventil. Jogijskim čučnjem stvara se pritisak upravo u tom „ventilu" koji propušta otpadne stvari iz tankog u debelo crevo. Na taj način se ubrzava eliminacija.

U položaju čučnja puborektalni mišić se opušta, što čini prolaz kojim putuju otpadne stvari ravnim. S druge strane, dok sedite, taj je mišić napet i ometa prolaz.

Još je jedan deo creva svojevrsna prepreka pražnjenju creva - to je sigmoidno debelo crevo ili kolon, koji je zakrivljen. U položaju čučnja levim bedrom smanjujete zakrivljenost kolona, pase i zbog toga olakšava pražnjenje.

Kako da uradite jogijski čučanj pogledajte OVDE!

Izvor: Alternativa za vas