Stigli su nam ledeni dani i mnogima je teško da se zagreju, naročito ako, zbog prirode posla, dosta vremena provode napolju. Iako je topla odeća preduslov za dobru izolaciju tela i zaštitu od mraza, postoji još nešto na šta treba da obratimo pažnju tokom zime:

-Budite aktivni- neka vam sneg i minus ne budu izgovor da ne izlazite iz kuće! Dovoljno je pola sata hodanja dnevno, a poželjno je i sat vremena. Osim što podiže temperaturu tela, fizička aktivnost je dobra za opšte stanje organizma, podiže imunitet, jača mišiće, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i još mnogo toga. Najbolje je provoditi vreme u prirodi, na čistom vazduhu. Ako živite u gradu, onda bar otiđite do parka, umesto da se šetate ulicama.

-Nosite udobnu, toplu i slojevitu odeću, najbolje od prirodnih materijala poput vune i pamuka u kojima koža diše. I ovde često grešimo, pa radije obučemo jedan deblji džemper ili duks umesto na primer dva tanja sloja. Ne zaboravite da stavite kapu jer se velika količina toplote tela odaje putem glave.

-Nemojte piti alkohol kako biste se zagrejali. Ovo je jedna od najvećih zabluda u koju mnogi veruju, a ustaljena je i dalje jer alkohol prividno stvara efekat toplote. Međutim, to je samo trenutno usled širenja krvnih sudova u koži. U isto vreme to odvlači toplotu od vaših vitalnih organa pa že vam uskoro biti još više hladno. Najbolji način da se ugrejete jesu topli napici poput čaja, šolje kakaoa ili tople čokolade (ukoliko niste na restriktivnom režimu ishrane i nemate problem sa povišenim nivoom šećera u krvi)

I još jedna važna stvar, koja nema veze za zagrevanjem tela, ali je veoma važna- vodite računa o hidrataciji! Tokom zime često zaboravimo na vodu jer nam niske temperature ne izazivaju toliku potrebu za ovom dragocenom tečnošću. Međutim, voda je neophodna svakog dana, za zdravlje svake naše ćelije, za pravilno funkcinosianje tela, za metabolizam, fiziološke funkcije i još mnogo toga. Pijte minimum šest čaša vode dnevno, ne čekajte da ožednite jer ćete tada verovato već biti prilično dehidrirani.

Izvor: Sensa