Joga je puno više od fizičke aktivnosti, ona je disciplina koja pored jačanja i fleksibilnosti tela, umiruje vaš duh, pomaže da se opustite i pronađete ravnotežu, a na mentalnom nivou donosi stabilnost. Vežbanje joge je rutina koja blagotovrno utiče na celo naše telo i unutrašnje biće. Ona se može smatrati vidom terapije, a koliko je joga blagotvorna otkrila nam je i naša sagovornica doktorka Mona Maličević, specijalista mikroskopije i ćelijske biologije koja tvrdi da svakom zdravstvenom problemu treba pristupiti na holistički način.

"Joga asane, joga generalno, dovodi do balansiranja čitave biohemije organizma. Setimo se da joga nisu samo asane, to je praksa povezivanja uma i tela, konekcije sa onim višim i većim od nas, pa makar ga nazivali i jedinstveno energetsko polje." - istakla je doktorka Mona.

Praktikovanjem joge usmeravamo protok energije kroz telo, što je izuzetno važno za naše zdravlje. Da joga može blagotvorno uticati i na hormone kod žena, pokazalo se posebno u devetesetim godinama kada je poznati brazilski psiholog i joga terapeutkinja Dina Rodrigez osmislila popularnu Hormonsku jogu, odnosno sistem vežbi i terapija koji ne prirodan način detoksikuje organizam, vraća u harmoniju energetsko telo, a samim tim podržava balans hormona.

Pitali smo doktorku Monu Maličević koje joga asane (poze) se preporučuju u cilju hormonalnog balansa kod žena: "Ženama je unutrašnji mir i sigurnost koja dolazi iznutra osnov za hormonski balans. Ovi osećaji dolaze kao rezultat balansa prvog i sedmog energetskog centra- čakre. Joga asane koje bih preporučila za rad na ovom prstenu koji stvaraju korenska i krunska čakra su položaj heroja i leptira. Takodje, položaj drvo, sveća ili Shivasana. Drugi prsten, koji čine druga i šesta čakra nam bude osećaj zadovoljstva, lakoće i vizije. Te čakre su povezane sa jajnicima kod žena, generalno reproduktivnim organima i sa hipofizom, žlezdom "dirigentom"u mozgu. Položaji zec, kamila, kobra i štipaljka su sjajni za rad na energijama ovog energetskog prstena. Naglasila bih da je svaka čakra, asana i princip koji usvajamo putem joge važan. Sve vreme govorimo o sistemu materijalnog tela i energetskog tela koji nisu razdvojeni, koji funkcionišu kao celina i tako ih treba posmatrati i negovati."

Mona Maličević je doktor medicine i akademski specijalista mikroskopije i ćelijske biologije. Mona je predavač i organizator jedinstvenih seminara koji su spoj znanja iz oblasti konvencionalne medicine, najnovijih istraživanja sa zapada sa drevnim znanjima istoka i istočnjačke filozofije spaja pod istim velom kako bi holistički pomagala što većem broju ljudi. Svojim zalaganjem na društvenim mrežama promoviše zdrav životni stil i podiže svest o prevenciji poremećaja zdravlja. Kroz gostovanja na televiziji i intervjue u časopisima koji se bave temom zdravlja želi da upozna ljude sa njihovom veličanstvenom prirodom, regenerativnim sposobnostima tela i samoisceliteljskim mogućnostima. Na njenom sajtu je istaknuto - Čoveka treba motivisati, ohrabriti i obezbediti informacijama na koje načine može da pomogne sebi i živi ispunjenim životom.Takođe, treba ih podstaći da idu za svojim snovima, ne odustaju kada je teško i ne ide po planu i ojačati ih u veri u dobro.

Doktorka Mona.jpg
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa