Menopauza je period u kojem se žene suočavaju sa raznim neprijatnim simptomima, poput valunga (talasa vrućine), pojačanog znojenja, naglih promena raspoloženja, poremećaja apetita, nesanice, anksioznosti i dr. Mnoge žene sa izostankom ciklusa smatraju da je otišao i njihov mladalački duh, a zapravo to je jedna od največih zabluda i grešaka.

Sa dolaskom menopauze otvara se jedan novi ciklus našeg života koji može biti neverovatno zabavan, vredan, pun novih saznanja i iskustava. Ženska energija je moćna, ona je unutar vas i pokreće vas u skladu sa kosmosom, a sa izostankom ciklusa ona nastavlja da se širi i raste, ali samo ako joj se posvetite.

Ipak, u periodu menopauze neprijatni simptomi mogu biti veliki izazovi za ženu, kako na mentalnom, tako i na fizičkom nivou. Doktorka Mona Maličević, specijalista mikroskopije i ćelijske biologije, ističe na koje sve načine možemo smanjiti neprijatne simptome u menopauzi.

"Moj savet za žene u menopauzi je takođe prvo edukacija, suplementacija i svakodnevna pažnja na smislu postojanja. Žene treba da probude svest o ciklusima, onim koje diktira telo i koje diktira priroda. Mogla sam da kažem i prirodni ciklusi ali ovako možete lakše osvestiti te krugove unutar krugova. Ciklus noći i dana, ciklus godišnjih doba, planetarni ciklusi (Kosmički ciklusi) i menstrualni ciklusi su kao veliki orkestar."

Doktorka Mona Maličević ima holistički pristup, a podseća nas i kako energetske medicina može delovati na naše telo i um tokom menopauze. "Većina žena nema svest o svim članovima "orkestra" te njegovi članovisviraju neharmonično, svako svoje, bez osluškivanja drugih. Zapravo, jedni drugima su neophodni jer u celom biološkom svetu i univerzumu vladaju PRIRODNI ZAKONI." - objašnjava doktorka Mona. "Žene posebno treba da se usklade sa njima, da ispoštuju vreme za kvalitetan san, da se aktiviraju preko dana, proleća i leta, da se prilagodi ishrana, da imaju mentalne treninge (učenje novih stvari, ples, jezici, putovanja, hobi), fizičke treninge, socijalni život i tako dalje. Bilo bi dobro uvesti fitoterapiju poput make, crvene deteline i ginka, kristale amazonit, citrin, ametist, mesečev kamen, opal i dijamant u sklopu kristaloterapije i drugo. Energetska medicina za žene može biti od velike koristi. Dona Eden ima istoimenu knjigu koju preporučujem."

Menopauza može biti vaša nova životna avantura, ali samo ako vi tako odlučite. Posmatrajte ovaj period kao šansu da ispunite snove koje ste zapostavili, proširite horizonte i znanja, usvojite neka nova gledišta i pružite sebi neke nove šanse.

Mona Maličević je doktor medicine i akademski specijalista mikroskopije i ćelijske biologije. Mona je predavač i organizator jedinstvenih seminara koji su spoj znanja iz oblasti konvencionalne medicine, najnovijih istraživanja sa zapada sa drevnim znanjima istoka i istočnjačke filozofije spaja pod istim velom kako bi holistički pomagala što većem broju ljudi. Svojim zalaganjem na društvenim mrežama promoviše zdrav životni stil i podiže svest o prevenciji poremećaja zdravlja. Kroz gostovanja na televiziji i intervjue u časopisima koji se bave temom zdravlja želi da upozna ljude sa njihovom veličanstvenom prirodom, regenerativnim sposobnostima tela i samoisceliteljskim mogućnostima. Na njenom sajtu je istaknuto - Čoveka treba motivisati, ohrabriti i obezbediti informacijama na koje načine može da pomogne sebi i živi ispunjenim životom.Takođe, treba ih podstaći da idu za svojim snovima, ne odustaju kada je teško i ne ide po planu i ojačati ih u veri u dobro.

DOKTORKA MONA.jpg
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa