Istina je da je za mnoge žene menopauza period u kojem se suočavaju sa mnogim neprijatnim simptomima, poput talasa vrućine, nesanice, promene raspoloženja... To su prirodne promene i nisu nerešive, a najveći mit je da tokom menopauze mnoge lepe stavri nestaju. Zapravo je istina da nam ovaj period može doneti sjajne nove mogućnosti i pozitivnu transformaciju, a jedna od najboljih je da više brinemo o sebi.

Evo u koje mitove u menopauzi mnoge žene veruju, a ne bi trebalo:

1. Nakon menopauze zaboravite na dobar seks

Ni u kom slučaju! Budite sigurni da možete imati srećan i zdrav seksualni život.Moguće je da ćete se suočti sa neprijatnim simptomom suvoćom vagine. Kada nivo estrogena padne, dotok krvi u vaginu se smanjuje, što dovodi do suvoće.Zapamtite da vam savremena medicina omogućava da rešite bilo koji problem, i nemojte ni pomisliti da odustanete. Mnogi ljudi kažu da nakon menopauze seks postaje još bolji.

2. Menopauza nastupa posle 50. rođendana

Prosečna starost žena koje ulaze u menopauzu je 51. godina, ali to ne treba uzeti kao krajnji rok ili pravilo. Stručnjaci kažu da vreme menopauze u velikoj meri zavisi od genetike. Prestanak menstruacije kod vaše majke, sestre i bake počelo je u 45? Velike su šanse da će se kod vas dogoditi isto. Rana menopauza može se dogoditi kod osoba koje puše ili imaju hronične ili autoimune bolesti.

3. Garantovano ćete dobiti višak kilograma

Istina je da hormonske promene i proces starenja usporavaju metabolizam. Ipak, ako se fizički aktivirate, hranite se izbalansirano i redovno spavate, moguće je da ćete sačuvati vitku figuru, a možda čak i skinuti višak kilograma.

4. Osuđeni ste na osteoporozu

Osteoporoza je bolest povezana sa gubitkom kalcijuma u ​​kostima. Ali nemojte misliti da nakon menopauze sve žene neizbežno postaju krhke, poput krila leptira. Što je veća gustina kostiju na početku menopauze, manja je verovatnoća da ćete razviti osteoporozu. Jedite hranu bogatu kalcijumom, vežbajte da ojačate kosti ili zatražite od lekara preporuku za suplemente koji će očuvati zdravlje kostiju.

5. Sa menopauzom dolazi gubitak memorije

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaša kognitivna funkcija može biti oslabljena: depresija, anksioznost, neželjeni efekti lekova i loša ishrana takođe utiču na vaše stanje. Vežbajte svoju emmoriju kroz razne tehnike opuštanja, čitanje i gledanje kvalitetnih sadržaja ili širenjem znanja i hobija.