Emocije su energija. Kada ih tako shvatimo i doživimo, biće nam lakše i da prihvatimo kako tu energiju možemo transformisati, da ona ne nestaje već samo menja oblik, te da sve ono negativno uz našu svesnost može postati pozitivno. Tako, na primer, strah se može transformisati u ljubav, bes u saosećanje, mržnja u prijateljstvo, požuda u kreativnost. Sve je to jedna te ista energija koja se transformiše kroz razumevanje.

Zapadni svet u kome živimo naučen je da se emocijama nosi na dva načina - ekspresijom ili represijom. Ali potiskivanjem ljutnja, bes, ljubomora i požuda samo preplavljuju naše biće i postaju sve jači. Uz lažan osećaj da ih kontrolišemo, one ulaze sve dublje u slojeve naše duše i akumuliraju se poput otrova. A što duže to traje, otrov postaje sve jači, počinje da nagriza koru našeg bića te nastaju razna oboljenja, eksplozivni ispadi, konflikti, sukobi, neprijateljstva...

Indijski revolucionarni mistik Osho preporučuje treći način - da se razume nesvesna priroda ovih emocija i način njihovog funkcionisanja, te da se ta energije iskoristi u pozitivne svrhe. Ovaj veliki mislilac i učitelj predlaže da sve ove emocije, da, da, sve negativne emocije - prihvatimo, jer su deo nas, naše energije.

Boreći se protiv njih - borimo se protiv sebe. Borba je ujedno i neki vid saradnje - ona osnažuje i realizuje u materiji upravo ono protiv čega se borite. Drevni učitelji su alhemiju emocija, njihovu transformaciju od negativnih u pozitivne, nazvali „pretvaranje otrova u nektar". „Skoro u svakoj nepovoljnoj situaciji", kaže budistički monah Nyanaponika Thera, "postoji šansa za transformaciju, da ono neželjeno pređe u željeno".

Nekada davno primitivni ljudi su se plašili munje, smatrali su to neobjašnjivim. Međutim, nauka je pronašla način da ono čega su se naši preci plašili preobrati u korisnu električnu energiju, koja je osnov udobnosti modernog života. Nešto što je nekada bilo neukrotiva sila prirode, koja ruši sve pred sobom, postalo je pripitomljena energija koja nas greje, hrani, održava u životu. Tako je i sa emocijama. Kada gledate očima mržnje, svako vam je neprijatelj, kada gledate očima saosećanja i razumevanja - svako postaje prijatelj, čak i onaj ko vas najviše povređuje.

Zato je prvi korak i najteži: u njemu sve što VI jeste i sve ono što postoji u vama treba da prihvatite kao prirodnu činjenicu i da to ne osuđujete. Kada stvarno prihvatite da u vama, u određenom trenutku, zaista postoji bes, ljutnja, nemoć, kada shvatite da je to sve vaša energija - nastupa opuštanje. Borba prestaje. I u tom momentu opuštanja svesnost automatski sve negativno transformiše u njegovu suprotnost.

Međutim, to ne znači kako treba da ignorišete negativno, da se lažno osmehujete i govorite sebi kako je sve u redu i onda kada nije. Umesto toga probajte jednu vežbu: budite sa besom. Pronađite mirno mesto, to je vaša energija, vaš život, vaša stvar - ne morate je deliti sa drugima i pokazivati.

Zavirite duboko u sebe. Videćete da bes ne može zauvek tu da ostane. Ako ništa ne radite, ako ste samo prihvatili postojanje besa kao takvog i ne trudite se da ga potisnete, ne borite se protiv njega, ne radite ništa - može li zauvek tu da ostane?

PageBreak

Kako da negativne emocije transformišete u pozitivne

Ništa nije zauvek. I sreća dođe i prođe, baš kao i nesreća. Sve se menja, ništa nije isto. Tako je i sa besom - prolazi. Samo budite strpljivi. Što ga više postajete svesni, brže će ispariti. A onda ćete vi ostati u miru i tišini. Baš kao što je slučaj sa olujama, koje protresu prirodu iz korena, a onda se smire i nestanu ostavljajući prostor da nešto novo nikne i nabuja.

Budisti smatraju da postoje tri načina kojima negativne emocije možemo da transformišemo u pozitivne.

Prvi je da slušamo - pažljivo. Postoji razlika kada samo čujete nečije reči, i kada ih slušate. Tek kada svesno primimo informaciju, znaćemo šta je iza nje, razumećemo i prihvatiti sve što nam se događa.

Drugi način je da razmišljamo - tada u glavi možemo da reflektujemo ono što smo čuli i shvatimo šta to znači za nas. Treći način je da meditiramo, jer nam to pomaže da zavirimo u svoje dubine i otkrijemo skrivene delove sopstvene ličnosti koji nam mogu olakšati razumevanje svojih emocija i reakcija. Meditacija donosi jasnost - ona je naše mentalno sito. To je istina.

Meditiranje na određene emocije može da vam pomogne da shvatite šta ih to u vama oslobađa ili osnažuje, te kako određene mogu da se pretoče jedna u drugu. Fokusirajte se na disanje: udahnite emotivno stanje koje želite, a izdahnite uzbuđeno stanje uma.

Na primer, dok meditirate, udahnite mir i ravnotežu, a izdahnite stres i brigu koju ste imali tog dana. Dok to radite, osetite svaku promenu u telu i naučite kako da se sa tim emocijama povežete, da ih prihvatite i razumete. Ako, na primer, želite više saosećanja, udahnite saosećanje a izdahnite bes. Ako želite više hrabrosti, fokusirajte se na udisanje hrabrosti i izdisanje straha.

Na isti način možete dostići:

  • Zahvalnost umesto zavisti
  • Radost umesto tuge
  • Ljubav umesto mržnje
  • Radoznalost umesto straha
  • Šest isceljujućih zvukova

U taoističkom učenju emocije takođe ne potiskujemo, već preuzimamo odgovornost za njih. Možemo direktno da im pristupimo, otpustimo i transformišemo radeći sa či - životnom energijom. Vežba unutrašnjeg osmeha i šest isceljujućih zvukova može vam pomoći da negativne emocije pretvorite u pozitivne. Tokom vežbe šest zvukova ne morate da ih pravite glasno, možete i prigušeno - jednako je efektno. Najbolje je da zvukove opuštate svakog dana, kako biste čistili energiju tela. Ako se vežba dobro uradi uveče pred spavanje, lepše ćete da spavate i više odmorite.

Zvuk pluća: Hssssssssssssssssssssss

Otpuštajući ovaj zvuk, otpuštate depresiju, tugu, žaljenje, nostalgiju.

Zvuk bubrega: Choooooooooooooooo

Otpuštajući ga, otpuštate strah i nervozu.

Zvuk jetre: Shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Otpuštajući ga, otpuštate ljutnju, agresiju, frustraciju, ljubomoru i zavist.

Zvuk srca: Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Otpuštajući ovaj zvuk, otpuštate žurbu, nestrpljenje i mržnju.

Zvuk slezine: Whoooooooooooooooooooo

Otpuštajući ga, otpuštate anksioznost, brigu i stres.

Zvuk glave: Heeeeeeeeeeeeeeeee

Otpuštajući ovaj zvuk, možete da razbistrite glavu, posebno ako imate brojne misli i briga.

Svaka stvar može da se tranformiše u nešto bolje i time ostvari novu sudbinu", napisao je Paulo Koeljo. Alhemičari su verovali u transmutaciju kao mogućnost pretvaranja metala u zlato. Ovo može poslužiti kao odlična metafora za našu priču o emocijama. Alhemičari su pokušavali da otkriju tajnu pronalaska kamena mudrosti, što se opisivalo kao „Veliko delo" (lat: magnum opus), koji bi omgućio da se obični metali pretvore u zlato ili srebro.

Ali iza njihovih hermetičkih tekstova punih simbola, čime se od laika skrivala suština, krio se interes za transmutaciju duše, to jest za duhovni preobražaj. Alhemičari emocija veruju da sve što je negativno ne mora i ne treba da vlada i rukovodi našim životom. U nama postoji alat koji energiju tranformiše i oblikuje tako da bude kreator bolje sudbine.