Crvena detelina (Trifolium pratense) je samonikla cvetna biljka koja pripada istoj porodici kao i grašak i pasulj. Široko se koristi u tradicionalnoj medicini kao lek za simptome menopauze, astmu, artritis...

Međutim, zdravstveni stručnjaci su oprezni u pogledu navodnih koristi zbog nedostatka naučnih dokaza. Ipak su poznate njene potencijalne prednosti, ali ćemo predstaviti i moguće nedostatke i način upotrebe.

Crvena detelina je tamno ružičasta zeljasta biljka poreklom iz Evrope, Azije i severne Afrike. Cvetni dio crvene deteline koristi se kao jestivi ukras ili ekstrakt i može se ekstrahovati u eterična ulja. Svakako, naširoko se koristi kao deo tradicionalne medicine za ublažavanje simptoma osteoporoze, srčanih oboljenja, artritisa, kožnih poremećaja, respiratornih problema poput astme i zdravstvenih problema žena, poput menstrualnih i simptoma menopauze.

Deluje blagotvorno na zdravlje kostiju. Naime, osteoporoza je stanje u kojem vaše kosti pokazuju nisku mineralnu gustinu kostiju (BMD) i postale su slabe. Kako žena dostiže menopauzu, pad reproduktivnih hormona - estrogena, može dovesti do povećane krtosti kostiju i smanjenja BMD-a. Crvena detelina sadrži izoflavone, koji su vrsta fitoestrogena - biljno jedinjenje koje može slabo da oponaša estrogen u telu. Neka istraživanja su pokazala vezu između unosa izoflavona i smanjenja rizika od osteoporoze.

Veruje se da visok sadržaj izoflavona u crvenoj detelini pomaže u smanjenju simptoma menopauze, kao što su valunzi i noćno znojenje. Crvena detelina je takođe pokazala blago poboljšanje u drugim simptomima menopauze, poput anksioznosti, depresije i suvoće vagine.

Pored toga, Ekstrakt crvene deteline se koristi u tradicionalnoj medicini za unapređenje zdravlja kože i kose.

Nuspojave:

Iako retki, potencijalni neželjeni efekti uključuju vaginalne mrlje, produženu menstruaciju, iritaciju kože, mučninu i glavobolju. Osim toga, bilo je nekoliko izveštaja o slučajevima retkih, ali opasnih nuspojava crvene deteline. Osobe sa stanjima osetljivim na hormone, poput raka dojke, raka jajnika ili endometrioze, trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom pre nego što uzmu crvenu detelinu, zbog njene estrogene aktivnosti.

Upotreba:

Crvena detelina se obično koristi kao dodatak ili čaj, a koriste se vrhovi suvog cveća. Takođe je dostupna u tinkturama i ekstraktima. Možete ih kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Obavezno sledite preporučenu dozu na pakovanju.

Da biste napravili čaj od crvene deteline, dodajte 4 grama vrhova suvog cveća (ili kesice čaja od crvene deteline) u 1 šolju (250 mL) ključale vode i natapajte 5-10 minuta. Najbolje je ograničiti dnevni unos na 1–3 šolje.

Iako mnogi ljudi uživaju u čaju od crvene deteline, nema podataka koji pokazuju da ima iste potencijalne efekte na zdravlje kao koncentrovani oblici crvene deteline, poput dodataka ishrani i ekstrakata.

Izvor: Sensa