Prvi period izazova sa kojim se naša koža suočava svakako je pubertet, a drugi je menopauza. Zbog neravnoteže hormona, u menopauzi se mogu pojaviti bubuljice i akne čak i ženama koje nikada nisu imale problematičnu kožu. Promene nivoa testosterona uzrokuje pojavljivanje akni, ne samo na licu, već i na drugim delovima tela, poput leđa i grudi.

Tokom menopauze može doći i do pojave finih linija i bora na licu. Koža postaje opuštenija i gubi mladalački sjaj. Osim kože, mogu se javiti i promene na kosi i noktima. Međutim, sve ove nepovoljne promene na koži ne moraju uzeti maha ako imate dobru i pravilnu negu. To ne znači da treba da kupujete skupe preparate, već da na prirodan način zaštitite svoju kožu i učinite da ona ponovo dobije mladalački sjaj.

Donosimo vam 3 osnovna trika za negovanje kože u menopauzi koje treba da proba svaka žena iznad 45 godina:

1. Ishrana

Jedno od oružja koje imate u svom arsenalu je hrana koju unosite. Otprilike 30 posto kalorija koje konzumirate bi trebalo da potiče iz ugljenih hidrata, prvenstveno iz svežeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima. Postavite sebi cilj da jedete zeleno povrće pripremljeno na paribarem uz jedan obrok dnevno. Četrdeset posto vaše ishrane trebalo bi da bude iz proteina, a 30 posto od zdravih masti. Smanjivanje unosa soli na najmanju moguću meru je takođe važno za regulisanje zadržavanja tečnosti u organizmu.

2. Voda

Tako dostupna, a magična, voda je eliksir koji je neophodan našoj koži. Unos osam čaša vode dnevno očistiće vaš organizam i pomoći vašoj koži da povrati svoj sjaj. Hidrirana koža je manje sklona pojavi bora, zategnutija je i čini da izgledate sveže. Takođe, upotreba odgovarajuće hidratantne kreme sa zaštitinim faktorom širokog spektra sprečiće gubitak vlažnosti i zaštititi kožu.

3. Piling i čišćenje

Redovno koristite blagi piling, on oživljava kožu, uklanja suve, mrtve ćelije, podstiče proizvodnju kolagena i snabdeva kožu kiseonikom. Takođe, pravilno i redovno čišćenje pre spavanja oslobađa kožu nečistoća i priprema je za druge rituale lepote i negu.

Izvor: Sensa