Najčešći simptomi koji se javljaju kada su hormoni u disbalansu:

1. Neredovan menstrualni ciklus

Najčešće je menstrualni ciklus kod zdrave žene redovan i traje od 21 do 35 dana. Ako često dolazi do kašnjenja menstruacije ili do potpunog izostanka, najčešće je reč o poremećaju hormona. Ukoliko imate ovakvih tegoba, ne odlažite posetu lekaru.

2. Nagli porast težine

Ako se krećete, hranite i vodite isti način života kao ranije, a dolazi do povećanja kilograma, onda je moguće da je uzrok neravnoteža hormona. Povišen nivo hormona stresa kortizola i neispravan rad štitne žlezde mogu uzrokovati naglu gojaznost.

3. Smanjen libido

Smanjena seksualna želja takođe može biti jedan od znakova hormonske neravnoteže i kod muškaraca i kod žena.

4. Stalni osećaj umora

Ako se dovoljno naspavate (najmanje 7-8 sati) i još uvek osećate umor, nemojte zanemariti ovaj simptom. Počnite sa malim promenama. Pokušajte da legnete pola sata ranije, provodite više vremena na otvorenom, ujutru radite vežbe, jedite više povrća i voća. Ako nakon 3 do 4 nedelje ne primetite nikakve promene u svom zdravlju, obratite se lekaru.

5. Loše raspoloženje i razdražljivost

Nagle promene raspoloženja, razdražljivost i anksioznost su simptomi koje ne treba zanemariti, a jedan od uzroka za njihovu pojavu može biti hormonski disbalans.

PageBreak

10 ZNAKOVA DA SU HORMONI U NERAVNOTEŽI: Simptomi koje često zanemarujemo
Foto: Shutterstock simptomi-neravnoteza-hormoni-zdravlje2

6. Nesanica

Za kvalitet spavanja odgovoran je hormon estrogen. Stoga, ako već duže vreme patite od lošeg kvaliteta sna (dugo vam treba da zaspite, često se budite noću i ne možete da spavate, ustajete osećajući se umorno), proveritite nivo estrogena.

7. Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje (naročito tokom spavanja) može biti simptom lošeg funkcionisanja endokrinog sistema koji je uzrokovan neravnotežom hormona serotonina.

8. Glavobolja

Da li imate napade migrene koji se najčešće javljaju u određene dane vašeg ciklusa? U ovakvom slučaju glavobolja može biti uzrokovana hormonalnim promenama.

9. Stalno žudite za slatkišima

Ukoliko imate nekontrolisnu potrebu za šećerom, to može biti znak poremećnog nivoa insulina i serotonina.

10. Opadanje kose

Hormoni utiču na mnoga tkiva i sisteme u telu, uključujući i kosu. Na primer, nivo hormona se dramatično menja tokom puberteta kod adolescentnih devojčica, tokom menopauze kod žena, tokom trudnoće i dojenja. Nivo hormona se menja čak i u određenim periodima ciklusa - na primer, pre i tokom menstruacije kosa više opada. Ako kosa opada vrlo intenzivno, vredi kontaktirati endokrinologa.

Napomena: Da bi se ustanovio nivo hormona u vašem organizmu, neophodno je konsultovati lekara.

Izvor: Lovesensa