Bolovi u vratu i ramenima mogu da budu iscrpljujući, a kako biste ih se rešili potrebno je da svakog jutra ili pred spavanje uradite ovu jednostavnu vežbu, piše Lovesensa.

Pilates vežbe: kako da istegnete kičmu i rešite se bola i stresa

Reč je o opuštajućem T položaju koji vas oslobađa napetosti u predelu vrata i ramena, a ne zahteva nikakav napor. Ovu vežbu možete raditi u krevetu, a iskustva pokazuju da ćete nakon samo nekoliko minuta ležanja u T položaju osetiti olakšanje.

Lezite na leđa i podignite kolena, ali tako da vam stopala ostanu na podu. Ruke ispružite sa strane tako da stvorite oblik slova T, ali da dlanovi budu okrenuti ka gore. Za još bolji efekat stavite ispod leđa (od vrata do kukova) savijen peškir ili ćebe, ali tako da vam oba kuka budu na peškiru. Ovu vežbu radite svakog dana i u ovom položaju budite bar 10 minuta dnevno, a rezultati će vas ubrzo iznenaditi.

Izvor: Lovesensa

Pilates vežbe od kojih će prestati bol u leđima: morska sirena za otvaranje karlice i ramena

Postojanje morskih sirena u mitologijama i kulturama različitih civilizacija stvarale su različite priče i legende. I danas, od bajki do crtanih filmova, one su prelepa bića dugih kosa sa gornjim telom lepe žene, a donjim delom tela ribe. Mnogi pisci i umetnici nalazili su inspiraciju u morskim sirenama i prenosili ih u knjige, pesme i na slikarska platna.

Uglavnom su sedele zavodnički na stenama sa repom lagano podvijenim pod sebe i u stranu. I nije čudno da je ovoj vežbi i sam J. Pilathes dao ime Mermaid - morska sirena. Kada je izvodimo trebalo bi da zauzmemo sličan zavodnički položaj. Cilj neće biti zavođenje niti pesma koju su morske sirene navodno pevale na dalekim na morima, već položaj u kome će naše telo da uplovi u prelep osećaj istezanja i otvaranja.

Pilates vežbe: kako da istegnete kičmu i rešite se bola i stresa...

Naravno, ukoliko ste početnik ili ste dugo pravili pauzu u vežbanju, sigurno je da se u zauzetom položaju i nećete osećati baš kao sirena jer ćete više osećati nelagodnost i zatezanje u karličnom i ramenom pojasu, a često i u kolenima ukoliko imate problem sa istim.

Kako su nam u zauzetom položaju rotirani kukovi i bedra u kontra smeru, neminovno je da se ponovo podsetimo onog čestog problema savremenog čoveka, a to je bol u leđima.

Naime, za tu rotaciju zadužena su dva veoma važna mišića -psoas i piriformis, koji su odgovorni kod bola u leđima. Zadužena su da gornji deo tela -trup i sakrum (slabinsku kost) drže uspravno u odnosu na donje ekstremitete - noge. Deluju i na rotacije u zglobu kuka, pa samim tim kada zauzmemo položaj morske sirene možemo da osetimo zatezanje u kuku i slabinskom delu leđa.

S obzirom na to da kroz svakodnevne aktivnosti uglavnom uvek više koristimo jednu stranu tela, s vremenom se upravo isti mišići skraćuju, pa mogu dovesti i do skraćivanja dužine noge te iste strane. Vučenjem i skraćivanjem navedenih mišića dolazi i do hiperekstenzije pršljenova lumbalnog dela, pa nastaje i bol u tom delu.

Stot pilates: upoznajmo svoje telo i naučimo kako da pravilno koristimo svaki mišić...

Upravo zato već samim zauzimanjem ovog položaja delujemo na otvaranje karličnog pojasa, kao i na istezanje navedenih mišića. Ukoliko osećamo snažno zatezanje u navedenom delu, za sam početak biće dovoljno da ostanemo u njemu, dišući duboko i istežući se temenom nagore. Nakon nekoliko sekundi tenzija će popustiti. Ukoliko imate bilo kakav osećaj zatezanja u leđima, ostanite nekoliko minuta u položaju i bol će se smanjiti.

Vežba:

Zauzmite položaj kao na slici, pokušavajući da u zauzetom položaju sedalne kosti i dalje ostanu na podu. Ruke su u odručenju, a mogu biti i ispred tela ukoliko je lakše zbog sedalnog dela. Možemo nekoliko dubokih udisaja i izdisaja da ostanemo u ovom položaju sa tendencijom da se kroz svaki izdisaj izdužujemo nagore - zamišljamo kao da temenom rastemo ka nebu!

Kroz izdisaj radimo otklon telom u stranu, zadržavajući sedalni deo na podu. Delujemo na otvaranje karličnog pojasa, istezanje donjeg dela leđa, kao i kosih trbušnih mišića.

Ponovimo 4-5 puta, pa onda u drugu stranu.