Kada osetite bol u telu, to je signal koji vam organizam šalje da nešto nije u redu, da negde postoji neki upalni proces, povreda ili nešto treće. Ako je prolazni, poput glavobolje ili ukočenosti, nije strašno, ali ukoliko traje duže ili se često javlja, obavezno se javite lekaru. umesto lekova protiv bolova, pomoć možete potražiti u prirodi, tj. na polici sa začinima! Osim što svakom jelu daju poseban ukus, začini su veoma zdravi. Ipak, i sa njima treba biti oprezan ukolko ste osetljivi na neki od njihovih sastojaka, pijete određene lekove ili imate problem, na primer sa gastritisom.

Evo koji začini su veoma cenjeni jer imaju protivupalno dejstvo:

Čili paprika

Ako volite ljuto, onda znate koliko je moćna čili papričica. Sadrži dosta vitamina -C i A, pa ima značaju ulogu u jačanju imuniteta, a tu su i jedinjenja kapsaicinoidi koji deluju poput prirodnih analgetika, tj. lekova protiv bolova. Zog toga su ova jedinjenja čest sastojak krema za oblažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Đumbir

Ovo je jedan od najzdravijih začina. Sadrži antioksidativna i antibakterijska jedinjenja zahvaljujući kojima smanjuje upalu i infekcije. Pomaže kod prehlade i gripa, jača imunitet, a takođe, pomaže kod mučnine, glavobolje, smetnji s probavom. Đumbir se može konzumirati kao čaj, začin u pripremi jela, u vidu suplementa ili tinkture.

Kurkuma

Zlatni začin kurkuma spada u najpoznatije antiinflamatorne začine. Sadrži više od 250 aktivnih jedinjenja, od kojih je najvažniji kurkumin — antioksidans koji se bori protiv upalnih procesa, ublažava bolove. Kako se kurkumin malo teže apsorbuje, preporučuje se da se kurkuma koristi sa crnim biberom. Kurkumu možete staviti u jelo, napraviti napitak, zlatno mleko, koristiti za ispiranje grla...

Crni biber

Ovaj popularni začin sadrži piperin, antioksidant koji povećava apsorpciju hranljivih materija (kao što je kurkumin), a smanjuje i oštećenja slobodnih radikala koji su glavni krivci za izazivanje bolesti. Neka istraživanja pokazuju da crni biber uspešno smanjuje oticanje zglobova.

Cimet

Osim što jelu daje neodoljivi miris i ukus, cimet je veoma zdrav jer sadrži antioksidante koji sprečavaju oštećenje ćelija, snižavaju nivo šećera u krvi, smanjuju holesterol, pomaže kod mršavljenja... Bogat je cinamaldehidom — esencijalnim uljem koje osim predivne arome ima i antiinflamatorno dejstvo.

Izvor: Sensa