Upale imaju dobru i lošu stranu - neke pomažu telu da se odbrani od infekcija i povreda, a druge izazivaju povećanje težine i izazivaju rizična oboljenja, piše Lovesensa.

Stres, nezdrava hrana i slaba fizička aktivnost najčešći su okidači za opasne upale u organizmu.

Istraživanja pokazuju da sledeće vrste namirnica imaju neverovantno protivupalno dejstvo:

1. Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine)

Ovo voće sadrži važne vitamine i minerale, ali i antioksidans koji se naziva antocijan - moćan borac protiv upalakoji podstiče razgradnju zdravih ćelija i na taj način jača imunitet.

2. Masna riba

Riba je odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Najviše važnih masnih kiselina sadrži masnija riba, kao što su losos, sardina, haringe, skuša i sardele.
Omega 3 masne kiseline sprečavaju upalu, održavaju zdravlje metabolizma, sprečavaju srčana oboljenja, dijabetes i smanjuju rizik od bolesti bubrega.

3. Brokoli

Neverovatno moćna i zdrava biljka koja sadrži važan antioksidanas sulforafan, jedan od retkih koji reguiliše nivo proteinskih kompleksa koji uzrokuju upale. Određena istraživanja pokazuju da konzumiranjem brokolija smanujemo rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

4. Avokado

Avokado je definitivno sa razlogom vodeći na listi superhrane. Sadrži kalijum, magnezijum, vlakna i zdrave masti koje čuvaju zdravlje srca. Takođe, sadrže karotenoid i tokoferol, jedinjenja za koja je dokazano da smanjuju rizik od karcinoma.

PageBreak

13 NAJJAČIH PROTIVUPALNIH NAMIRNICA: ako ih redovno jedete, telo je zaštićeno od bolesti
Foto: Profimedia 13-najjacih-protivupalnih-namirnica-ako-ih-redovno-jedete-telo-je-zasticeno-od-bolesti4

5. Zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da ovaj napitak smanjuje rizik od bolesti srca, karcinoma, Alchajmerove bolesti i gojaznosti. Tajna zelenog čaja je u njegovom bogatstvu antioksidantima, a naročito se uspešno bori protiv upala i nezdravih ćelija jer poseduje jedinjenje epigalokatehin 3 galat.

6. Paprika

Slatke i ljute paprike pune su vitamina C i antioksidanata. Sadrže antioksidant kvercetin koji reguliše štetu od oksidativnog stresa i smnajuje rizik od upalnih procesa.

7. Pečurke

Pečurke sadrže malo kalorija, a bogate su selenom, bakrom i vitaminom B. Takođe, sadrže fenole, važne antioksidae koji sprečavaju upale. Najčešće se preporučuju tartufe, plemenite pečurke (šampinjoni) i šitake, a stručnjaci ističu da lavlja griva ima neverovatno dejstvo pri lečenju upalnih procesa. Neke pečurke gube hranljive i važne sastojke tokom kuvanja, pa se posavetujte sa stručnjakom koji je najbolji način da ih pripremite.

8. Grožđe

Sadrži antocijan, odnosno pigmente koji regulišu uaplne procese u telu. Istraživanja pokazuju da konzumiranje grožđa smnajuje se rizik od bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti, Alchajmerove bolesti i oboljenja očiju. Grožđe je veliki izvor resveratrola koji ima odličan uticaj na zdravlje.

9. Kurkuma

Neverovatnao moćna biljka koja sprečava artritis, dijabetes, metabolička oboljenja i razne upalne procese.

PageBreak

13 NAJJAČIH PROTIVUPALNIH NAMIRNICA: ako ih redovno jedete, telo je zaštićeno od bolesti
Foto: Profimedia 13-najjacih-protivupalnih-namirnica-ako-ih-redovno-jedete-telo-je-zasticeno-od-bolesti3

10. Maslinovo ulje

Bogato zdravim masnoćama, maslinovo ulje ima velike benefite po zdravlje. Istraživnaja pokazuje da smanjuje rizik od srčanoih oboljenja, moždanih oboljenja i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Maslinovo ulje sadrži jedinjenje oleokantal koje ima identično dejstvo u borbi protiv upala kao lek ibuprofen.

11. Kakao i crna čokolada

Osim što je ukusna, crna čokolada je bogata antioksidantima i odlična namirnica u borbi protiv upala. Flavabnoli iz crne čokolade sprečavaju upalen procese, i održavaju endotelne ćelije koje su zadzužene za zdravlje arterija. Preporučluje se crna čokolada koja sadrži oko 70 procenata kakaa.

12. Paradajz

Bogat je vitaminom C, kalijumom i likopenom, antioksidantom koji je odličan u borbi protiv upalnih oboljenja. Određena istraživanja pokazuju da likopen smanjuje rizik od nekoliko vrsta karcoinoma, a sok od paradajza je odličan za žene u menopauzi i one koje se bore sa viškom kilograma.

13. Višnje

Višnje su vrlo ukusne i sočne, a još više ćete ih voleti kada saznate kako utiču na zdravlje. Ovo voće sadrži antocijan i katehin, jedinjenja koja su moćan lek protiv upala.

Izvor: Lovesensa