Hrana koja leči - 13 namirnica koje pobeđuju upale u telu i sprečavaju opasne bolesti!

Upale imaju dobru i lošu stranu - neke pomažu telu da se odbrani od infekcija i povreda, a druge izazivaju povećanje težine i izazivaju rizična oboljenja, piše Lovesensa.
Stres, nezdrava hrana i slaba fizička aktivnost najčešći su okidači za opasne upale u organizmu.
Istraživanja pokazuju da sledeće vrste namirnica imaju neverovantno protivupalno dejstvo:
1. Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine)
Ovo voće sadrži važne vitamine i minerale, ali i antioksidans koji se naziva antocijan - moćan borac protiv upalakoji podstiče razgradnju zdravih ćelija i na taj način jača imunitet.
2. Masna riba
Riba je odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Najviše važnih masnih kiselina sadrži masnija riba, kao što su losos, sardina, haringe, skuša i sardele.
Omega 3 masne kiseline sprečavaju upalu, održavaju zdravlje metabolizma, sprečavaju srčana oboljenja, dijabetes i smanjuju rizik od bolesti bubrega.
3. Brokoli
Neverovatno moćna i zdrava biljka koja sadrži važan antioksidanas sulforafan, jedan od retkih koji reguiliše nivo proteinskih kompleksa koji uzrokuju upale. Određena istraživanja pokazuju da konzumiranjem brokolija smanujemo rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
4. Avokado
Avokado je definitivno sa razlogom vodeći na listi superhrane. Sadrži kalijum, magnezijum, vlakna i zdrave masti koje čuvaju zdravlje srca. Takođe, sadrže karotenoid i tokoferol, jedinjenja za koja je dokazano da smanjuju rizik od karcinoma.