Đumbir je tropska zeljasta biljka koja se koristi više od 5 000 godina u prirodnoj medicini, a potiče iz jugoistočne Azije. U ishrani se upotrebljava koren đumbira za koga je naučno dokazano da ima sjajan efekat po zdravlje. Prema priči, nekada se đumbir toliko vrednovao i bio je izuzetno skup, da je čak korišćen i kao novčana valuta. Danas u prirodi praktično nije ostalo divljeg đumbira, a najviše se uzgaja u Indiji, Indoneziji, Kini, Africi, Australiji, Jamajci i Barbadosu. U srednjem veku se pojavio u Evropi, a od onda se koristi u svrhu zdravlja i lečenja više nego što se upotrebljava kao aromatičan začin.

Đumbir jelima daje karakterističan pikantan ukus i aromu, sadrži puno minerala, vitamina i eteričnih ulja koja pomažu funkcionisanju mnogih sistema u organizmu. Evo na koje funkcije u telu najviše utiče:

Sistem organa za varenje - poboljšava varenje zahvaljujući pektinima i vlaknima, ubrzava metabolizam, uklanja toksine, pomaže kod mučnine i povraćanja, smanjuje stvaranje gasova.
Nervni sistem - Sadrži umirujući i opuštajući magnezijum.
Mala karlica - Đumbir zagreva i zahvaljujući tome povećava protok krvi, uključujući i područje karlice, gde često dolazi do zagušenja, pa je klasifikovan kao afrodizijak. Vekovima se veruje da đumbir može pomoći u nedostataku libida.
Kardiovaskularni sistem - Đumbir s epotrebljava u prevenciji krvnih ugrušaka: razređuje krv i poboljšava cirkulaciju.
Imunitet - Posebno s epreporučuje kod prehlade jer pomaže kod zapušenog nosa i aktivno jača imuni sistem vitaminom C i vitaminima B. Njegova zagrevajuća svojstva su korisna i kod groznice. Đumbir je takođe i prirodni antibiotik zbog supstance gingerol, a poznat je i po svojim antiinflamatornim svojstvima.
Mišići i mozak - Đumbir je bogat kalijumom koji ublažava grčeve mišića i podstiče stabilnost kiseonika u mozak i sprečava dehidraciju.

Kako upotrebiti đumbir da bismo iskoristili sva njegova lekovita svojstva? Mnogi baš u prioremi i konzumiranju đumbira prave grešku, jer jedan način upotrebe obećava da ćete sve hranljive materije, vitamine i minerale iz ovog korena uneti u organizam. Najviše korisnih supstanci ima u svežem đumbiru, a znatno ih je manje u prahu, ukiseljenom, kandiranom ili smrznutom korenu. Zato je važno da u cilju očuvanja zdravlja najpre koristite svež đumbir. Kada je reč samo o ukusu, možete koristiti đumbir u prahu za pripreme kolača, raznih keksova, napitaka poput kafe, čaja, ali kada je reč o zdravlju onda je neophodno konzumuirati sirovu biljku.

Najveća greška koju pravimo kod konzumiranja đumbira jeste što bacamo koru, jer zajedno sa korom, vlakna pulpe lete u kantu. Ispostavilo se da đumbir uopšte ne treba ljuštiti ako je organskog porekla. Dr Kančan Koja objašnjava da je u kožici korena đumbira dvostruko više polifenola nego u pulpi. Najpre đumbir sa korom množete koristiti u pripremi napitaka sa ovim korenom, pa ako vam ne prija tekstura, možete napitak procediti. Savršeno rešenje je da sastružete koru đumbira kašikom, umesto rezanja nožem, jer će tako više vitamina, minerala i zdravih sastojaka završiti na vašem tanjiru.

Izvor: Sensa