Brzina metabolizma u našem telu ne utiče samo na izgled, već i na opšte zdravlje. Od brzine metabolizma zavisi kako će se hrana apsorbovati u našem telu, utiče na proizvodnju energije i druge vitalne procese i reakcije. Koliko će metabolizam biti brz zavisi od niza različitih faktora: kvaliteta sna, genetike, starosti, načina života, nivoa fizičke aktivnosti, nivoa hormona i ishrane...

Kada je metabolizam usporen, naši organi ne mogu da dobiju određene hranljive sastojke, nedostaje nam energija, a masti se talože i dolazi do viška kilogramea i gojaznosti koja je rizična po zdravlje. Iako se metabolizam prirodno usporava sa godinama, vi uvek možete uticati na njegovu brzinu kroz pridržavanje određenih navika i uključivanje hrane u jelovnik koja je bogata vitaminima i mineralima.

Saznajte koji vitamini i minerali ubrzavaju metabolizam i mogu pomoći da brže i lakše smršamo:

Vitamin D - Ovaj vitamin pomaže u apsorpciji kalcijuma, reguliše hormone i nivo glukoze u krvi, podržava zdravlje kostiju, funkcionisanje celog imunog sistema, smanjuje rizik od razvoja depresije. Vitamin D se može dobiti direktno iz sunčeve svetlosti, a tokom oblačnih dana i tokom hladnijih meseci potražite ga u prirodnoj hrani kao što su žumanca, losos i mlečni proizvodi.

Magnezijum - Kada vam nedostaje magnezijum, u ​​organizmu se značajno usporavaju hemijske reakcije koje su odgovorne za proizvodnju energije i stabilan metabolizam. Najviše magnezijuma sadrže banane, orašasti plodovi, mahunarke, spanać, žitarice od celog zrna, krompir i riba.

Vitamini B grupe su uključeni u osnovne telesne funkcije, kao što su jačanje imunog sistema, regulisanje ćelijskog metabolizma i održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Hrana bogata vitaminima B: morski plodovi, jaja, mlečni proizvodi, nemasno meso, crvena riba, smeđi pirinač, tikvice, orašasti plodovi,semenke, banane, jabuke i drugo voće i povrće. Imajte na umu da vitamini ove grupe najbolje deluju u kombinaciji jedni sa drugima, a nedostatak samo jednog od njih može uticati na druge, što posledično može dovesti do metaboličkih poremećaja.

Vitamin C - poznat i kao askorbinska kiselina je prirodni antioksidans koji štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala, usporava proces starenja, stimuliše proizvodnju kolagena (najvažnijeg proteina za očuvanje mladolikosti) i jača imuni sistem. Vitamin C takođe igra važnu ulogu u metaboličkom procesu - posebno ima pozitivan efekat na metabolizam proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Vitamin C se može dobiti iz sledećih namirnica: spanać, kupus, krompir, paprika, citrusi, bobičasto voće (crne ribizle, jagode, šumske jagode, aronija).

Izvor: Sensa