Anis je lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim prednostima. Smatra se da je ona biljka dugovečnosti, da u život donosi snagu, zdravlje i optimizam.

Ovo je jednogodišnja biljka koja se lako može uzgajati kod kuće ili u bašti, na lokaciji. Anis voli svetlost, vlagu i toplinu. Sadrži etarsko ulje anetol koje biljci daje prijatan i prepoznatljiv miris, anis aldehid, anisovu kiselinu, proteine, furokumarine. Berba anisa se vrši nakon sazrevanja polovine njegovih plodova. Takođe je važno pratiti žutilo stabljika. Plodovi treba da budu već braon boje i dobrog mirisa.

Plodovi anisa imaju ekspektorans, antipiretik, diuretički efekat . Takođe pomažu u stimulisanju laktacije kod dojilja, ublažavaju upale i imaju antimikrobni efekat . Takođe normalizuju peristaltiku u gastrointestinalnom traktu. Lekari propisuju lekove sa anisom za bronhitis, upalu pluća, kašalj, astmu.

Čaj od anisa se koristi za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, za lakše iskašljavanje sekreta iz pluća, za ublažavanje kašlja, protiv nadimanja i gasova, protiv zatvora, za osvežavanje organizma, jačanje imuniteta, podstiče mršavljenje i reguliše apetit.

Kako se priprema čaj od anisa?

Kašičicu semenki anisa prelijte sa 250 ml ključale vode. Poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, a zatim dobro procenite. Čaj od anisa se konzumira tri puta dnevno, najbolje posle glavnih obroka. Kod procesa mršavljenja, preporučuje se da čaj pijete pre jela. Anis se koristi i u kuihinji kao začin, najlešće u pripremi supi, čorbi, hleba, a posebno za pripremu kolača. Njegovi autentični ukus i miris čine svako jelo jedinstvenim.

U simboličnom smislu, asrolozi smatraju da je anis biljka koja najviše odgovara vazdušnim horoskopskim znakovima, Vaga, Vodolija i Blizanci, jer ima laganu energiju koja će prijati u njihovom prostoru.

Izvor: Sensa