Akupresura je drevna kineska tehnika, stara više od 5 000 godina koja podrazumeva da pritiskom određenih tačaka na telu možemo se osloboditi bolova, emocionalnih i energetskih blokada. Akupresurne tačke su povezan es anašim umom, srcem, organima, a stimulišući ih masažom, dodirom ili zagrevanje, možete povratiti unutrašnju ravnotežu i ublažiti tegobe.

U akupresuri je fokus na istim tačkama kao i u akupunkturi, s tim da se u akupunkturi koriste iglice, a ovde se tačka dodiruje ili "pritiska" prstima. Smatra se da akupresura može pomoći da ublažite glavobolju, bolove u leđima, kičmi, vratu, pomaže pri varenju, kod umora, nedostatka energije i mnogih drugih stanja.

Akupresura se često koristi i kod rešavanje problema nesanice. postoje vuiše tačaka na telu koje pomnažu da se lakše uspavate, umirite i smanjite rizik od neprospavanih noći, ali dve su smeštene na dlanu.

Pritiskanjem tačaka na dlanu aktivirate nerve koji su povezane sa srcem i umom. Prvu tačku ćete pronaći tako što ćete lagano skupiti šaku i deo dlana koji dodiruje mali prst predstavlja jendu tačku, dok je druga smeštena na mestu gde se sredni prst spaja sa dlanom.

Masiranjem ovih tačaka možete smanjiti nesanicu, uspavati se kroz par minuta. Pogledajte na video prilog ispod kako najlakše da pronađete ove dve tačke!

Pritisnite ove dve tačke na dlanu i lakše ćete zaspati TikTok/medical_acupuncture

Izvor: Sensa