Hormoni upravljaju mnogim funkcijama u našem organizmu, pa je njihova ravnoteža ključna za mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko patimo od hormonskog disbalansa, kvalitet sna je ugrožen što može da uzrokuje ozbiljna oboljenja, piše Lovesensa.

Estrogen i progesteron u ženskom telu: 16 fizičkih simptoma poremećaja hormona...

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje. Evo koje hormone treba što pre da dovedete u ravnotežu kako biste spavali kvalitetnije i budili se odmorni:

Melatonin nas štiti od moždanog i srčanog udara, uvećava vitalnost, poboljšava raspoloženje i zadužen je za dobar san. Možemo da ga dovedemo u ravnotežu na prirodan način, ako spavamo u potpuno zamračenoj sobi, ne jedemo dva sata pre spavanja, budimo se uvek u isto vreme ujutro i provedemo neko vreme na jutarnjem suncu. Takođe, potrudite se da izbegnete pretraživanje interneta pre spavanja.

Kortizol je zadužen za varenje, krvni pritisak, san i za naš odgovor na stres. Za njegovu ravnotežu koristite aromaterapiju i vežbe disanja koje opuštaju pre spavanja. Uz duboko disanje i lep miris lakše ćete zaspati.

Gubitak težine, neplodnost, razdražljivost: kako prepoznati simptome hormonskog poremećaja...

Progesteron je važan za zdravlje našeg mozga, kvalitetan san, menstrualni ciklus, održavanje trudnoće i razvoj fetusa. Da bismo lepše spavali potrebno je da smanjimo stres i napetost relaksacijom i vežbanjem. Takođe, važno je da jedete voće, povrće i namirnica bogate omega 3 masnim kiselinama. Za hormonski balans potrbno je da smanjite unos šećera, alkohola, kofeina i brze hrane.

Izvor: Lovesensa