Sremuš je čistač organizma - biljka koja raste u proleće i pomaže da iz organizma izbacimo sve toksine i otrove koji su se nakupili u telu tokom zime. Izuzetno je bogat vitaminom C, sadrži alin, etarsko ulje, minerale, antioksidante.

Upotreba sremuša s epreporučuje za jačanje imuniteta, detoksikaciju, u borbi protiv upala, kod inekcija, za zdravo srce, tretiranje čira na želucu, za visok holesterol i pritisak... Ukoliko volite beli luk, ukus sremuša sigurno će vam se dopasti. Međutim, ako niste ljubitelj ovako jakog ukusa, možete razblažiti sremuš dodavanjem u hranu ili polivanje salate od sremuša dresingom od jogurta. Drugo ime za sremuš je "divlji" ili "medveđi" luk.

Još jedan savršen način da očistite organizam sa sremuškom jeste priprema napitka od ove boiljke i dodatnih hrnaljivih sastojaka - evo recepta:

Sastojci:

• nekoliko listova svežeg semuša
• pola kašičice kokosovog ulja
• 1 banana
• 1 stabljika celera
• pola zelene kisele jabuke
• nekoliko grančica estragona
• 1 kašičica čia semenki
• sok od jedne ceđene limete
• 3 dl vode

Priprema:

Sremuš brzo propržite na kokosovom ulju kako bi dobio sladak ukus. Voće oljuštite i stavite u blender. Dodajte sremuš i sve preostale sastojke u blender, pa miksajte dok ne dobijete jedinstvenu gustinu. Po potrebi dodajte tečnost, u zavisnosti da li želite da sok bude redak ili gust. Sipajte u čašu, pospite sa malo čia semenki i odmah poslužite.

U video prilogu ispod pogledajte kako da napravite puter od sremuša!

TikTok/chefthombateman Kako da napravite puter od sremuša

Izvor: Sensa