Metabolizam je izuzetno važan za funkcionisanje svih organa, kao i raznih procesa u telu. Zahvaljujući njegovom delovanju, ćelije u telu se obnavljaju, formiraju se enzimi i podržavaju respiratorne funkcije. Takođe, osobe sa usporenim metabolizmom često imaju problem sa gojaznošću i teško skidaju kilograme. Kada metabolizam ne funkcioniše na odgovarajućem nivou, osim razgovora sa endokrinologom, važno je da obratite pažnju i na način ishrane.

Postoje određene namirnic ekoje mogu podstaći ubrzanje metabolizma, a američka doktorka Edi Horstman ističe sledeće:

1. Kajsije - sadrže magnezijum, gvožđe, kalijum i vlakna, koji pozitivno utiču na telo. Bilo da ih jedete suve ili sveže, odličan su izvor vlakana. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje. Takođe, vlakna iz kajsija kroz probavni sistem stimulišu i rad metabolizma, pa su sjajan izbor za užinu onih koji su na dijeti. Istovremeno, efekat se može videti i od upotrebe svežih i sušenih kajsija.

2. Avokado - savršen izvor zdravih masti i magnezijuma. Izuzetno je bogat vlaknima, pomaže u gubljenju kilograma i redukuje nivo šećera u krvi. Ubrzava metabolizam i reguliše apetit.

3. Borovnice - Sadrže vitamine K1 i C, mangan, vitamin B6, E i bakar. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i kontrolišu nivo šećera u krvi, bogate su dijetetskim vlaknima i pozitivno deluju na metabolizam.

Doktorka takođe napominje da izbalansirana ishrana kod zdravih osoba dovodi metabolizam u savršenu brzinu i pomaže da telo ostane u dobroj formi, bez puno napora i odricanja. Pored navedenih namirnica, ona dodaje i čili paprike i spanać na listu hrane koja stimuliše metabolizam.

Izvor: Sensa