Da biste izbegli probleme sa nadutošću, nemojte piti hladnu tečnost dok jedete ili odmah nakon jela. 

Makrobiotički zdravstveni savetnik Zlatko Pejić preporučuje sledeće napitke:

1. Pomešajte 2 dl mlake vode i 2 kašike limunovog soka. Pijte u malim gutljajima.

2. U 2 dl vode dodajte 1 kašičicu kuzu praha pa kuvajte i lagano mešajte sve dok tečnost ne postane providna (2 - 3 minuta). Uzmite komadić umeboshi šljive (polovinu ili četvrtinu) i naseckajte ga, pa prelijte vodom u kojoj ste ukuvali kuzu prah. Ostavite da odstoji otkriveno 2 - 3 minute. Pijte toplo.

3. Pomeješajte 2 dl tople vode, 1 kašičicu đumbirovog soka, pola kašičice rižinog slada (ili meda) i 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Pijte toplo.

Izvor: Sensa.hr

3 napitka protiv nadimanja stomaka: prirodni lek za bolje varenje
Foto: Shutterstock procitajte-jos4

Svakog dana popijte ovaj čaj ako želite ravan stomak: prirodni lek protiv nadimanja i gasova

Nadimanje stomaka nastaje usled nezdravih navika, loše ishrane, oboljenja ili nedostatka fizičke aktivnosti, a sigurno ste bar jednom u životu imali ovu tegobu, piše Lovesensa.

Nadimanje stomaka, grćevi i gasovi utiču na naše zdravlje i raspoloženje, čine da se osećamo neprijatno, a mnogi medikamenti pokazali su se kao neefikasni i rizični. Postoji više vrsta prirodnih lekova za regulisanje nadutosti stomaka, a naročito se preporučuje promena načina ishrane. Takođe, neki joga položaji pomažu da se rešite nadimanja, a jedan od najefikasnijih i najlakših načina da smanjite ove tegobe jeste da svakog dana popujete čaj od nane (pepermint).

Istraživanja pokazuju da čaj od nane pomaže da se oslobodite grčeva u mišićima i tako smanjuje nadutost. Nana opušta mišiće i iz creva se oslobađa vazduh koji je bio zarobljen u stomaku i koji je stvarao bol.

Najbolji čaj od nane protiv nadimanja spremićete tako što u jednu šolju proključale vode sipate kašičicu suvih listova nane.

Nana ili pepermint u sebi sadrži ulje mentola koje opušta mišiće, pa tako reaguje i na smanjenje nadutosti.

Takođe, kod problema sa nadimanjem preporučuje se spanać jer je bogat magnezijumom. Unos magnezijuma pomaže da se oslobodite viška tečnosti i vazduha iz tela i na taj način sprečava proces nadimanja.

Svakog dana popijte šoljicu čaja od nane - neka to postane vaš zdrav ritual!

Izvor: Lovesensa