Ukoliko želite da izgubite kilograme, neophodno je da se prvo fokusirate na metabolizam. Što telo aktivinije prerađuje hranu u energiju, to će lakše i brže masnoća da nestane. Postoje prirodni načini ubrzanja metabolizma koji osim što povoljno utiču na mršavljenje i figuru, sjajni su po zdravlje. Isprobajte sledeća 4 saveta:

1. Jedite crnu čokoladu - Mršavljenje sa čokoladom? Zvuči primamljivo, ali i pomalo neralno... Čokolada sa 70% kakaa savršeno pomaže da se izbote sa sa stresom, ali je odlična i za metabolizam. Naučnici su otkrili da je dovoljno pojesti 40 grama ovog kakao proizvoda dnevno - i za dve nedelje vaš metabolizam će dobiti pristojan podsticaj.

2. Dišite duboko - Duboko disanje je mnogo efikasniji način za mršavljenje od strogih ograničenja u ishrani (uopšteno govoreći, stroge dijete će verovatnije dovesti do toga da dobijete na težini nego da smršate). Što dublje dišete, to više kiseonika ulazi u krvotok i aktivnije se odvija proces prerade hrane, uključujući pretvaranje masti i šećera u energiju .

3. Pijte hladnu vodu - Sigurno znate za trik da ukoliko popijete čašu vode 20-30 minuta pre obroka, ješćete manje. Ali da li ste znali da ako pijete vodu direktno iz frižidera, to će barem udvostručiti efekat? Hladna voda ne samo da će vam napuniti stomak (što znači da ćete se osećati siti), već će i naterati telo da troši dodatne kalorije na zagrevanje. Pola litra vode - i stopa metabolizma će se prijatno povećati. Ovo se ne preporučuje osobama sa osetljivim krajnicima.

4. Jedite pre spavanja - Uglavnom postoji pravilo nikako hrana pre odlaska u krevet, ali naučnici sa Univerziteta Florida otkrili su da lagana užina pre spavanja može poboljšati noćni metabolizam, posebno aktivirati preradu masti. Lagana užina u ovom kontekstu može biti šaka orašastih plodova, jabuka ili šolja mleka sa malo cimeta.

Izvor: Sensa