Zdrave i jake kosti neophodne su nam tokom čitavoog života. Međutim, kako starimo, tako se gustina kostiju proređuje, a naročito kod žena u menopauzi, a ovo oboljenje naziva se osteoporoza. Stoga je neophodno da budete aktivni, da se bavite fizičkom aktivnošću i da u svoju ishranu uvrstite što raznovrsnije namirnice, a naročito ove tri:

Susam

Semenke susama spadaju u veoma zdravu namirnicu jer sadrži važne minerale- kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Zbog svega toga pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Susamovo ulje takođe je veoma kvalitetno i koristi se u ishrani kao zamena za maslinovo.

Potopite jednu kašiku susama u 100 ml jogurta i ostavite preko noći. Ujutru pojedite na prazan stomak.

Brokoli

Brokoli dolazi iz porodice zelenog lisnatog povrća bogatog proteinima i mineralima, posebno kalcijumom. Ovo povrće može se jesti bareno, blanširano, dinstano, a najviše hranljivih materija zadržava ukoliko se jede sirovo, jer termičkom obradom oni se gube. Obilje minerala, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, čini brokoli neophpdnom namirnicom za očuvanje zdravlja kostiju, ali i za zdravlje celog organizma.

Banana sa crnim tačkicama

Osim što je omiljena i deci i odraslima, odlična zamena za šećer i nutritivno bogata namirnica, banana je efikasna protiv osteoporoze jer je bogata mineralima: kalijumom, manganom, magnezijumom, fosforom, folnom kiselinom. Banana takođe sadrži vitamine koji pomažu u održavanje gustine kostiju. Iako možda nije privlačnog izgleda, stručnjaci smatraju da je pegava banana mnogo zdravija od one žute, ili pak zelene, koja sadrži proteine koji sprečavaju apsorpciju određenih enzima važnih za metaboličke procese u telu. Osim sveže, banane se mogu jesti i sušene. Poboljšavaju metabolizam, a zadržavaju sve korisne sastojke.

Probajte tradicionalni grčki recept za jačanje kostiju:

10 kašika mlevenog lanenog semena

3 kašike mlevenog susama

3 kašike melevenih semenki bundeve

3 kašike mlevenih semenki suncokreta

3 kašike suvog grožđa

500 g meda

Pomeštajte sve suve sastojke, a zatim deo stavite u veću teglu, postepeno dodavajući med i semenke, i sve vreme mešajući. Na kraju sve dobro izmešajte drvenom kašikom ili varjačom. Uzimajte po jednu kašiku pre doručka i ručka.

Izvor: Sensa