Brz tempo života znači da sve što radimo radimo brzo, hranimo se nezdravo i s nogu, stalno smo pod stresom, a to sve zajedno ostavlja posledice na organizam. Ishrana je jedan od najvažnijih faktora jer putem hrane unosimo neophodne vitamine i minerale bez kojih mnogi procesi u organizmu ne bi bili mogući.

Telo nam šalje upozorenja kada nešto nije u redu, stoga je važno da pratimo te signale kako bismo na vreme uspeli da otklonimo moguće rizike po zdravlje i povratimo unutrašnju ravnotežu organizma. Većina ljudi obično sazna za nedostatak nekog vitamina ili minerala u telu kada je situacija već dramatična. Doprinos koji vitamini B kompleksa pružaju normalnom funkcionisanju našeg organizma jeste ogroman. Doprinose normalnom funkcionisanju imunosistema i hormonskim aktivnostima jer su važni za sintezu hormona, bitnu ulogu imaju za prevenciju poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema i značajno utiču na raspoloženje.

Nedostatak vitamina B grupe izaziva mnoge tegobe, između ostalih: Nedostatak vitamina B1 primetićemo po nesanici, umoru,slabosti u mišićima, iscrpljenosti, razdražljivosti, gubitku težine, problemima sa srcem i organima za varenje.

Simptomi nedostatka vitamina B2 su iritacija oka, masna koža, fistule u ustima i na jeziku, osip i upale na koži.

Manjak vitamina B3 utiče na pojavu glavobolje, malaksalosti, lošeg zadaha, nervoze, probleme s varenjem i gubitak apetita.

Ako imate nedostatak vitamina B5, imaćete grčeve, umor, aritmiju, osećaj gorenja u stopalima i nogama, nagon za povraćanjem.

Nedostatak vitamina B6 dovodi do nesanice, anemije, tj.malokrvnosti, problema s kožom, opadanja kose, grčeva i zadržavanja tečnosti.

Znaci manjka vitamina B12 jesu umor, dijareja, neraspoloženje, nedostatak apetita, nervoza, upalni procesi na jeziku i u ustima...

U kojim namirnicma ima vitamina B grupe pročitajte ovde

Izvor: Sensa