U moru različitih dijeta i režima ishrane, mnogi su se istakli kao nepovoljni po zdravlje - mogu naruštiti stanje organizma, a višak kilograma se vraća.

Jedna od popularnijih dijeta, za koju se smatra da ne deluje pštetno po telo i organizam, već ppotpuno suprotno, jeste intervalna ishrana ili povremeni post. Pravila su izuzetno jednostavna - u jednom delu dana jedete sve, a u drugom ne komnzumirate ništa osim vode, nezaslađene kafe ili čaja.

Ceo svet je počeo da priča o povremenom postu nakon što je japanski naučnik Jošinori Osumi otkrio da se tokom posta naše ćelije oslobađaju svih štetnih i nepotrebnih toksina i bukvalno se podmlađuju. Intervalna ishrana je odmah počela da dobija na popularnosti. One koji žele da smršaju na takvoj ishrani privlači jednostavnost (nema potrebe za izračunavanjem kalorija i količine masti, proteina i ugljenih hidrata u određenom jelu). Ali glavna stvar je mogućnost da jedete bilo koje proizvode, ali u ograničenom vremenskom periodu.

Autofagija je proces koji se događa u organizmu tokom gladovanja, uklanja toksine, smanjuje rizik od razvoja loših ćelija, čisti organizam, a mnogi stručnjaci smatraju da smanjuje rizik od razvoja oboljenja.

Postoji nekoliko varijanti ove dijete:

14/10 - 14 sati posta i 10 sati kada možete da jedete.
16/8 - potpuno odbijanje hrane 16 sati i 8 sati kada možete jesti.
20/4 - 20 sati posta, i dva obroka u roku od 4 sata.
24 - jedan posni dan u nedelji kada nije dozvoljeno jesti. Preostalih 6 dana jede se kao i obično.

Najčešća opcija posta je 16/8. Da biste se pridržavali ovog režima, dovoljno je odustati od kasne večere i ranog doručka. Na primer, večerajte u 18 sati, a ujutru doručkujte posle 10h.

Mnoge poznate ličnosti takođe su isticale da koriste ovaj režim mršavljenja i detoksikacije, kao što su Dženifer Aniston i Ris Viderspun, drže se posta 16/8.

Prema Aniston, njen dan obično počinje čašom soka od celera, meditacijom i treningom: "Povremeno postim, pa ne jedem ujutru. Primetila sam veliku razliku u svom izgledu kada sam se uzdržavao od hrane 16 sati." Sa druge strane, Viterspun više voli čašu zelenog soka i kafu za doručak. dok Kortni kardašijan ne jede posle 19:00: "Sledeći obrok imam tek sledećeg dana: negde u 11 ujutru, posle treninga."

Ipak, za povremeni post treba da se odlučite u zavisnosti šta želite da postignete, kao i kakvo je vaše zdravstveno stanje. Neophodno je da s epre ovog režima konsultujete sa lekarom. Ukoliko započnete periodični post, potrebno je da obroke pravilno rasporedite u tih 8 sati, kao i da ne pretrpavate taj period brzom hranom, nezdravim namirnicama i slatkišima. Iako je sve u 8 sati dozvoljeno, konzumirnaje nezdrave hrane uticaće loše na vaše telo, energiju, zdravlje. Ukoliko trenirate, budite fizički aktivni onda kada niste gladni i imate dovoljno energije.

U ovoj dijeti se krije stari savet naših baka - "nemoj da jedeš posle 18h i smršaćeš", kao i poslovica "Doručak pojedi sam, ručak sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju". Ako započnete ovaj režim ishrane, potrudite se da doručkujete ujutru, a da poslednji obrok bude pre 19h - nemojte u ishrani menjati dan za noć.

Izvor: Sensa