Iako na prvi pogled izgleda kao samo estetski problem, celulit je zapravo bolest vezivnog tkiva. Samim tim ne postoji magičan štapić koji će ga ukloniti preko noći, jer nije preko noći ni nastao. U pitanju su masne naslage koje su se skladištile u oslabljenom vezivnom tkivu i na taj način napravile “pomorandžinu koru”. Tome je doprinelo višečasovno sedenje, tj.neaktivnost, zatim loša ishrana, pretežno bogata šećerima i mastima, ali i genetska predispozicija.

U borbi protiv celulita pomoć možete potražiti među lekovitim biljkama. Čajevi koji se u tu svrhu koriste imaju diuretičko i laksativno dejstvo, otklanjaju višak vode iz tela i pospešuju izlučivanje produkata metabolizma, samim tim i nagomilanih toksina. Piju se bez šećera. Ipak, sa njima treba biti oprezan, ne smeju dugo da se primenjuju. Obavezno se posavetujte sa fitoterapeutom.

Čaj od kukuruzne svile

Ovaj čaj je odličan diuretik, reguliše rad mokraćnih kanala i bešike. Pije se najviše 3 šolje dnevno, maksimalno 10 dana. Nakon toga obavezno treba napraviti pauzu.

Kašičicu suve kukuruzne svile potopite u vrelu vodu, ostavite 15 minuta, pa procedite.

Čaj od koprive

Ova biljka nije samo dobar diuretik, ona čisti organizam, sadrži mnogo gvožđa zbog čega se preporučuje kod anemije. Preventivno deluje na razvoj mnogih bolesti  preporučuje se svima, osim onima koji imaju visok krvni pritisak. 

Supenu kašiku suvog lista koprive prelijte sa šoljom ključale vode. Ostavite oko 15 minuta, pa procedite.

Čaj od korena maslačka

1 kašika korena maslačka doda se u šolju proključale vode i ostavi da stoji oko odstoji 10 minuta. Procedi se i pije 2-3 puta dnevno.

Čajne mešavine

Po biljnim apotekama moguće je kupiti i određene čajne mešavine, od odabranih biljaka, u različitom odnosu. Najčešće sadrže brezu, krušinu, žalfiju, peršun…Svi ovi aktivni sastojci lekovitog bilja pospešuju izlučivanje tečnosti, cirkulaciju i poboljšavaju elastičnost vezivnog tkiva.

Kako biste redukovali celulit, poželjno je da uvestite u svoju svakodnevnu rutinu neku fizičku aktivnost- brzi hod, trčanje, plivanje ili specijalno osmišljene vežbe za određenu regiju tela. Ništa od toga neće dati efekta ako ne redukujete ishranu. To znači što manje industrijskih proizvoda i veštačkog šećera, a što više voća, povrća i proteina.

U videu ispod pogledajte kako možete napraviti efikasni piling od kafe koji treba a primenjujete prilikom svakog tuširanja:

Piling protiv celulita tik tok/ flexwithfatu

Izvor: Sensa