Kopriva je od davnina poznata kao veoma lekovita biljka od koje se prave različite tinkture, kapi, čajevi, čak i jela. Poznato je da je bogata gvožđem koje se iz koprive može bolje iskoristiti nego iz zelja ili spanaća. Poznati narodni travar Momčilo Antonijević gostovao je na RTS-u u emisiji "Studio znanja" gde je govorio o njenim blagodetima. Ova biljka koja raste svuda, lekovita je u potpunosti- koriste se i koren i list i seme. Sada, u proleće, najbolje je vreme za berbu mladih listova koprive, dok se seme skuplja kasnije, kao i koren (u jesen). 

Dobra je u kombinaciji s dobričicom, listom bokvice i travom rusom za olakšanje tegoba izazvanih alergijom, a u kombinaciji s listom borovnice  za spuštanje nivoa šećera u krvi.

Eliksir za bolju krvnu sliku

Antonijević ističe da je seme koprive izuzetno delotvorno kod malokrvnosti, naročito u kombinaciji s medom. Potrebno je pomešati 50 grama mlevenog semena koprive i pola kilograma bagremovog meda. U ovu mešavinu može da se doda i 2 kašike sirovog kakaoa i 2 kašike tahinija (susamove paste). U naredna dva dana povremeno protresti tj. prevrnuti kako bi se smeša bolje sjedinila. Uzima se tri puta dnevno- deci se preporučuje po jedna kafena kašičica, a odraslima po jedna supena. Za bolji efekat, travar preporučuje i uporedo korišćenje čaja od lista koprive.

Koprivu ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju visok krvni pritisak bez prethodne konsultacije s lekarom, kako ni osobe koje imaju problem sa zatvorom.

Protiv peruti

Osim za popravljanje krvne slike, kopriva je poznata i kao lekovito biljka koja neguje kosu i sprečava razvoj peruti. Antonijević savetuje da se nakon pranja kose šamponom teme i vlasi isperu jakim čajem od korena koprive.

Osim koprive, za tretiranje seboreje i peruti naročito je delotvoran i ruzmarin. On preporučuje da se pomeša kokosovo ulje sa nekoliko kapi etarskog ulja ruzmarina. Time treba dobro izmasirati teme i ostaviti da odstoji dva sata i onda oprati kosu na uobičajen način.

 Izvor: Sensa