Ruzmarin je mediteranska biljka koja u prevodu s latinskog znači “morska rosa”, jer najbolje uspeva u primorskim uslovima. Od davnina se koristi u ishrani, kao začin, naročito u jelima od ribe, povrća, odlično se slaže i sa jagnjetinom, kao i u marinadama i umacima. Osim što jelu daje nezaboravan ukus, ruzmarin je i veoma lekovita biljka a za njena blagotvorna svojstva znali su još stari Grci.

Naučnici s Univerziteta Ilinois istraživali su kako različite biljke i začini utiču na dijabetičare. Istraživanje je pokazao da je ruzmarin jedan od lidera među biljkama koje utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi. To je zbog toga što sadrže antioksidante, uključujući flavonoide i polifenole, koji su sposobni da inhibiraju enzime koji igraju ključnu ulogu u lučenju insulina. Antioksidanti u ruzmarinu smanjuju upale u telu i bore se protiv slobodnih radikala. Ima i antiseprično dejstvo.

Ruzmarin pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema. Takođe, pomaže kod reumatizma, gihta, sportskih povreda i artritisa. Najčešće se koristi u vidu ulja ili krema za masažu. Ruzmarin snižava hormon stresa kortizol,pomaže kod glavobolje. Pošto podstiče cirkulaciju, samim tim i mikrocirkulaciju, istraživanja pokazuju da ruzmarin može da poboljša koncentraciju i pamćenje. U tu svrhu možete nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina sipati u difuzer ili na parče tkanine I ostaviti u prostoriji u kojoj radite ili učite.

Ruzmarin je čest satojak preparata za negu, naročito šampona jer stimuliše rast kose.

 Izvor: Sensa