Stres je nažalost postao deo naše svakodnevice, ali koliko će uticati na nas, zavisi isključivo od nas samih. Rad na sebi, na svojim emocijama, duhovnosti i unutrašnjem stanju, može pomoći da napravite štit protiv stresa i lakše se nosite sa teškoćama. U ovoj misliji mogu vam pomoći razne tehnike i alati koje su proverene u borbi protiv stresa - sledeće 3 su najvažnije:

1. Vodite računa o svom telu. Naše navike značajno mogu uticati na otpornost od stresa, pa se potrudite da imate kompletnu, raznovrsnu, uravnoteženu ishranu, sa više svežeg voća i povrća. Takođe, izuzetno je važno da imate kvalitetan i redovan san i da se fizički aktivirate. Ove tri stvari na fizičkom nivou mogu uspostaviti ravnotežu i pomoći vam da imate dovoljno energije koja je neophodna za suočavanje sa stresnim situacijama.

2. Vežbajte tehnike opuštanja. Postoji mnogo opcija - meditacija, joga, vežbe disanja, art terapija, akupunktura, masaža ili samomasaža. Možete se samo povući uz svoju omiljenu muziku bar na nekoliko minuta i provesti vreme mirno, ne radeći ništa, zatvoriti oči, disati i nigde ne žuriti. Izaberite tehniku koaj vam najviše prija i pomaže da se opustite.

3. Uradite nešto prijatno i spontano. Ovo može biti komunikacija sa novom osobom, novi hobi, promena posla, nove ideje ili upisivanje nekog kursa. Idite na željeno putovanje, udovoljite sebi, idite u spa sami, počnite da crtate, pišete dnevnik... U moru brojnih kreativnih i zabavnih aktivnosti, izaberite jednu za sebe - dopustite svojoj duši da se opusti i uživa.

Uvedite ova 3 prqavila postepeno u svoju svakodnevnicu, a ona će uticati povoljno na fizičko i mentalno zdravlje. Ukoliko ste izloženi jakom stresu sa kojim ne možete sami da se izborite, onda je važno da potražite pomoć stručnog lica, poput konsultacija sa psihologom i psihoterapeutom. Ne trpite stres, već radite na tome da postanete jači od njega!

Izvor: Sensa