Pored specifičnog ukusa koji daje raznim jelima, ruzmarin je bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminomB6, piše Lovesensa.

Ovaj lekoviti mediteranskizačin sadrži antioksidante i ima protivupalno dejstvo, pa tako pozitivno utiče na imunitet i cirkulaciju krvi.

Naučnici su dokazali da zbog prisustva antioksidanasa ruzmarin može da smanji rizik od stvaranja opasnih slobodnihradikala koji uzrokuju najteža oboljenja.

Ruzmarin se često koristi i kao prirodni lek za probleme sa varenjem, a naučna istraživanja su dokazala da aroma ruzmarina podstiče koncentraciju, čuva pamćenje i smanjuje rizik od Alchajmerovebolesti.

U ruzmarinu je zastupljena karnozinskakiselina koja je jako važna za očuvanje mozga, pa su naučnici istakli da konzumiranjem ovog začina sprečavamo slobodne radikale da oštete mozak i smanjujemo rizik od moždanog udara.

Istraživanja onkologa pokazuju da sirovi etanolni ekstrakt ruzmarina usporava razvoj malignih ćelija kod leukemije i karcinoma dojke. Takođe, studije su pokazale da ruzmarin može biti koristan u sprečavanja nastanka i razvoja tumora.

Karnozinska kiselina koja je jedan od glavnih sastojaka ruzmarina pozitivno utiče na vid i sprečava degenerativnepromene na očima.

Ruzmarin se koristi tako što ga po želji možete stavljati u razna jela, ali najzastupljeniji je u pripremi mesa i ribe. Takođe, od ruzmarina možete praviti ulja i koristiti ga u čajevima i vinu.

Izvor: Lovesensa