U prirodnoj i holističkoj medicini lekovite biljke zauzimanju vodeće mesto u procesima isceljenja i prevenciji oboljenja. Jednu biljku često zaboravljamo, a njena lekovita dejstva nisu mala. Reč je o ruzmarinu, biljci koja sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, a vekovima se korist kao hrana i lek.

Ruzmarin poboljšava varenje, pozitivno utiče na koncentraciju i fokus, bogat je fitokemikalijama koje usporavaju starenje i uklanjaju oksidativni stres. Ovaj lekoviti začin se može koristiti na mnogo načina. Možete ga dodati omiljenim salatama i domaćim jelima, konzumirati kao čaj ili naneti eterično ulje ruzmarina na kožu i kosu. Čaj je posebno koristan za varenje i zdravlje jetre. Kada se redovno konzumira, smanjuje rizik od upale i sjajan je za detoksikaciju.

Čaj od ruzmarina pozitivno utiče na crevnu mikrofloru, što ga čini prirodnim lekom protiv nadutosti i grčeva. Često se upotrebljava i za očuvanje zdravlje jetre zbog jedinjenja karnosel koje podržava proces detoksikacije. Antioksidansi iz ruzmarina mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi, zbog čega se ova biljka koristi i kao začin u ishrani protiv insulinske rezistencije. Topli napitak od ruzmarina je takođe odličan izvor vitamina A, vitamina C, karotenoida, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Kako se pripema čaj od ruzmarina - kafenu kašiku suvog ruzmarina prelijte sa 200ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoj oko 15 minuta, pa procedite i konzumirajte jednu do dve šolje čaja na dan.

Izvor: Sensa