Ajurveda, indijska tradicionalna medicina, primenjuje se sve češće u modernom ritmu života. Prepoznatljiva je po tome što zdravlje treira holistički.Obuhvata sve aspekte zdravlja jer promoviše fizičko, mentalno, emocionalno i duhovnoblagostanje. Uči nas kako da živimo u skladu sa prirodom koja nam pomaže da sačuvamo zdravlje.

Ajurvedski saveti koji pomažu u čišćenju tela i uspostavljanju ravnoteže kreirani su u skaldus a prirodom, odnosno sa godišnjim dobom. Kako biste očistili organizam od toksina tokom leta, najvažnije je da se foksuirate na sistem organa za varenje koji je ključan u procesu detoksikacije. Ukoliko detoksikujete svoj organizam, to će vam doneti i dobru energiju, mentalni balasn, bolje raspoloženje i ojačaće odbrambeni sistem organizma.

Letnja sezona može biti naročito teška za osobe sa dominantnom pita došom, pa se ovim osobama posebno preporučuje da detoksikacija i zdrav režim u skladusa ritmom prirode.

Evo kako da očistite telo od toksina ovog leta uz pomoć ajurvede:

1. Koristite hladno ulje za masažu

Među najkvalitetnija bazna ulja za masažu spadaju ekstradevičanska, hladno ceđena ulja. Možete koristiti i ulje jojobe, ulje semenki grožša iavokada, a možete ih pomešati i sa kokosovim i tako sebi priuštiti detoks masažu i savršeni relaks trenutak koji će vas osloboditi napetosti.

2. Unesite više svežeg voća i povrća u ishranu, a posebno zeleniš. Preporučuje se konzumiranje špargle, zelene repe, kupusa, brokolija, celera, krastavca, kelja. Jedna od najboljih namirnica za letnju detoksikaciju svakako je kreatsavac koji možete kombinovati sa raznim začinima i rashladiti svoj organizam.

3. Napravite hladni detoks čaj. Izrendajte malo svežeg đumbira, pa sipajte u 500 ml vode, pa dodajte kašičicu zelenog čaja i kašiku sveže ceđenog soka od limuna. Stavite da se kuva na blagoj vatri, a kada proključa, sklonite sa vatre, procedite i ostavite da se ohladi. U hladan čaj stavite nekoliko listića sveže nane.

4. Vežbajte, ali umereno. Tokom letnjih sezone treba izbegavati naporne i fizički previše iscrpljujuće treninge koji će dodatno zagrejati telo. Vežbajte jogu, plates, plivajte ili se upišite na kurs ćigonga. Umerene vežbe sjajno će delovati na vaš proces detoksikacije, a doneće vam i dobru energiju.

5. Podstaknite čišćenje uz pomoć lekovitog bilja

- Krv i koža - za detoksikaciju se preporučuju biljke nim i indijski broć

- Jetra - blagotvorno dejstvo na ovaj organ imaju biljke poput tulsija, kurkume i đumbira

- Creva - u cilju čišćenja creva preporučuje se amalaki (amla ili indijski ogrozd), jedna od najpoznatijih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine.

Napomena: Pre upotrebe biljaka u lekovite svrhe obavezno se konsultujte sa stručnjakom.

Izvor: Sensa